Suomeen halutaan sateenkaaripoliisien verkosto – järjestön perustamista tunnustellaan

Helsinki Priden yhteydessä käytiin myös virallisia keskusteluja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta - tällä kertaa poliisin organisaatiossa. Arkisto/Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Seta tapasi Helsinki Priden yhteydessä suomalaisia turvallisuusviranomaisia sekä Eurooppalaisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen poliisijärjestön toimijoita Isosta-Britanniasta ja Hollannista. Suomeen toivotaan perustettavan sateenkaaripoliisien verkosto.

Keskustelun tavoitteena oli vahvistaa poliisin ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen välisiä suhteita Suomessa sekä tehdä poliisista myös sateenkaariystävällinen työympäristö poliiseina toimiville homoille ja transihmisille.

Bee Bailey Britannian poliisivoimista ja kansallisesta transpoliisien yhdistyksestä sekä Pink in Blue -järjestöä edustava Romke VerfHollannin poliisivoimista kertoivat hyvistä käytännöistä omissa maissaan. Suomesta tilaisuuteen osallistuivat Poliisihallitus, Suomen poliisijärjestöjen liitto, paikallispoliisien edustajia ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia poliiseja.

Avoimesti transnaisena Iso-Britannian poliisissa työskentelevä Bee Bailey haluaisi nähdä muutoksen suhtautumisessa vähemmistöjen tarpeiden tunnistamiseen ja toimimiseen niiden pohjalta.

–Kuulimme, että poliisi tekee hyvää työtä, mutta he kohtelevat kaikkia samalla tavalla. Mutta kaikkien tarpeet eivät ole samanlaiset. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat haavoittuva yhteisö ja he tarvitsevat tietyntyyppistä tukea ja ymmärrystä, Bailey tähdensi.

Setan vs. pääsihteeri Terhi Aaltonen muistutti, että sensitiivisyyttä tarvitaan esimerkiksi silloin, kun henkilön sukupuolen ilmaisu ei vastaa henkilöpapereihin merkittyä sukupuolta tai viharikoksen uhrina on seksuaalivähemmistöön kuuluva ihminen.

Romke Verf kertoi, että Hollannissa identiteetistään avoimet vähemmistöpoliisit toimivat itse myös asiantuntijoina ja konsultoivat kollegoitaan.

Keskustelussa nostettiin esiin myös esimiesten rooli syrjinnän vastaisen toiminnan edistäjinä.

Hollannin Pink in Blue perustettiin 1989 ensin turvapaikaksi seksuaalivähemmistöön kuuluville poliiseille, sillä poliisin sisäisen syrjinnän vuoksi avoimesti homona ei voinut toimia. Myöhemmin järjestö alkoi toimia avoimemmin eikä tarve toiminnalle ole vuosien saatossa vähentynyt.

National Trans Police Assosiation taas perustettiin 2008 vuoden lopulla.

Oma sateenkaaripoliisijärjestö muiden Euroopan maiden tapaan olisi Setan mukaan tarpeen myös Suomessa, mutta vain harva on avoin seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään. Tunnusteluja oman järjestön perustamisesta on kuitenkin käynnissä.

Pyöreän pöydän keskusteluissa nostettiin myös esiin mahdollisuus nimetä Suomen poliisiorganisaatioon erillinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiantuntija.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut