Koirat tappelevat koirapuistossa – Kuka korvaa vahingot?

Koirapuistossa vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta. Elisa Grönholm

Tero Vähämäki

Joutuiko koirasi toisen koiran hyökkäyksen kohteeksi? Et ole välttämättä oikeutettu korvauksiin, mikäli turma tapahtui koirapuistossa.

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä taajamissa, jolloin hyökkäävä lemmikki on omistajansa vastuulla. Mikäli koira on vapaana sallitulla alueella, ei omistaja yleensä ole vastuussa koiransa aiheuttamista vahingoista.

– Koiran omistaminen itsessään ei luo vahingonkorvauslain mukaista korvausvastuuta, Vakuutus- ja rahaneuvonta FINEn jaostopäällikkö Emilia Hanén kertoo.

– Teossa pitää olla mukana tuottamus vahingonkorvausten saamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että lemmikkinsä koirapuistoon vievä tietää koiransa arvaamattomuuden esimerkiksi muiden koirien seurassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että lain mukaan omistajan tulisi pitää koiransa kytkettynä myös koirapuistoissa, mikäli epäilee koiransa voivan aiheuttaa vahinkoa. Erityinen syy voi olla esimerkiksi koiran aikaisempi aggressiivinen käyttäytyminen.

Uhriksi joutuneen koiran omistajan on kuitenkin hyvin vaikea todistaa, että hyökkääjän omistaja olisi laiminlyönyt velvollisuuksiaan. Selvittelyssä joudutaan usein sana sanaa vastaan -tilanteisiin.

Toki loukkaantuneen lemmikin omistaja voi saada korvauksia, vaikka hyökkäävän koiran puistoon tuonut ei lain mukaan olisikaan tapauksesta vastuussa.

– Joillakin vakuutusyhtiöillä korvataan eläinten aiheuttamat vahingot myös ilman eläimen pitäjän tuottamusta. Tämä siis edellyttää sitä että henkilöllä on tällainen vastuuvakuutus, joka on laajempi kuin vahingonkorvauslain mukainen korvausvastuu, Hanén lisää.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut