Virpin synnytys päättyi vauvan kuolemaan ja kohdun poistoon – "Kätilö totesi, että onneksi sinulla on jo kolme lasta"

TERVEYDENHUOLTO Valvira antoi moitteet synnytystä hoitaneelle kätilölle ja kahdelle lääkärille.

Virpi Hällströmin synnytys Naistenklinikalla päättyi surullisesti. Hällström sanoo, että jokaisen naisen pitäisi saada päättää kehostaan ja synnytystavastaan itse. Hän toivoi sektiota isokokoisen vauvan vuoksi, muttei sitä saanut. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen/Arkisto

Kaisa Paastela

Vantaalainen Virpi Hällström odotti neljättä lastaan. Normaalisti sujuneen raskauden päätti karmaiseva tapahtumaketju, jonka seurauksena Virpin ja hänen puolisonsa Laurin vastasyntynyt Julius-vauva menehtyi ja Virpin kohtu jouduttiin poistamaan.

Valvira julkaisi tässä kuussa päätöksen, jossa synnytystä hoitanut kätilö ja kaksi lääkäriä saivat moitteet.

”Kivut olivat epiduraalista huolimatta ihan uskomattomia.”

Hällström kertoo, että raskautta seurattiin tarkoin, koska sikiö oli perätilassa. Elokuussa 2014 Hällström meni viimeiseen tarkastukseen Helsingin Naistenklinikan äitiyspolille, jossa vauvan painoarvio oli 4,2 kiloa. Valviran päätöksessä lukee, että äiti halusi alatiesynnytyksen.

– Se ei pidä paikkaansa, sanoo Hällström painokkaasti.

– Pyysin sektiota, mutta lääkäri sanoi, että vauvan pitäisi olla 4 250 grammaa, jotta sektion voisi myöntää. Eli 50 grammasta se jäi kiinni.

Vauva oli arvioitu selvästi suurikokoisemmaksi kuin Hällströmin aiemmat lapset. Synnytys käynnistettiin lääkkein ja supistukset alkoivatkin rajuina.

Valviran päätöksestä käy ilmi, että synnytyksessä supistuksia kuvaava anturi ei ollut käytössä.

Hällström kertoo, ettei hän itse ei edes tajunnut anturin puuttumista.

– Kivut olivat epiduraalista huolimatta ihan uskomattomia.

Hällström yritti kertoa kätilölle, että jokin on vialla: ei ole normaalia, että sattuu näin paljon.

– Mutta kätilö ei ottanut minua tosissaan, vaikka kyseessä oli kuitenkin neljäs lapseni.

Valvira huomauttaa, että supistuksia olisi pitänyt seurata, sillä erittäin kova kipu ja tiheät supistukset voivat viitata kohdun repeämään.

Supistuksisten perusteella myös sydänäänikäyrän laskuja olisi voitu luotettavammin tulkita. Lisäksi kätilön olisi pitänyt konsultoida lääkäriä aiemmin.

Hällström kertoo, että sydänäänissä alkoi esiintyä poikkeamia kello 2.20 ja vasta tunti siitä alkoi lapsen ponnistaminen maailmaan.

– Miksei silloin tehty sektiota, Hällström toteaa mieltään painavan kysymyksen.

Olisin toivonut, että päätöksenteossa odotetaan, että olisin taas järjissäni."

Potilasasiakirjojen mukaan vauvan sydänäänet myös katosivat kokonaan 10 minuutiksi, jonka jälkeen poikkeamat jatkuivat vielä 15 minuuttia ennen kuin vauvan ponnistuttaminen aloitettiin. Valviran mukaan tämä oli liian pitkä aika.

– Lopulta vauva revittiin imukupilla ulos, kertoo Hällström.

Juliukseksi ristitty poikavauva syntyi elottomana kello 3.50, intuboitiin ja kiidätettiin teho-osastolle. Siellä Julius menehtyi kolmen päivän ikäisenä.

Hällström kertoo, että Julius oli terve vauva, jonka kuolinsyy oli synnytyksessä tullut hapenpuute ja imukupista tullut aivoverenvuoto.

Valvira moittii synnytyksen loppuvaiheissa mukana olleita kahta lääkäriä siitä, ettei imukuppivetoon siirrytty aiemmin. Synnytyksen nopeuttamisella olisi mahdollisesti voitu vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

Hällströmin oma kunto romahti synnytyksen jälkeen ja hän joutui teholle, jossa todettiin kohdun repeämä ja kohtu poistettiin.

– Kätilö totesi minulle, että onneksi sinulla on jo kolme lasta, Hällström hymähtää.

Julius oli Lastenklinikalla, mutta lääkäreiden mukaan hän tulisi olemaan niin vammautunut, että hoito kannattaisi lopettaa.

– Miehelläni on video Juliuksesta, kun hän hengittää itse silmät auki, ja potilasasiakirjoissakin lukee, että silmiin syttyi eloa, sanoo Hällström, joka kokee, että pojan hoidon lopettamisessa kiirehdittiin.

– Olin itse leikkauksen jäljiltä ihan pöllyissä, sänkypotilaana. Olisin toivonut, että päätöksenteossa odotetaan, että olisin taas järjissäni.

Hän toteaa, että tulee elämään ikuisesti epätietoisena siitä, mikä oli Juliuksen todellinen vammautumisen aste. Olisiko Juliuksen elämä sittenkin voinut olla elämisen arvoinen, toisin kuin Hällströmille sanottiin.

Tein myös potilasvahinkokeskukseen selvityspyynnön."

Julius irrotettiin hengityskoneesta ja hänelle alettiin antaa morfiinia. Pienen pojan elämä päättyi seitsemän tuntia myöhemmin.

– Tein myös potilasvahinkokeskukseen selvityspyynnön, että miksi annettiin morfiinia ja millaisilla annoksilla. Saattohoitotarkoituksessako? Määristä ei ollut saamissani papereissa mitään merkintää, sanoo Hällström.

Surullisen tarinan päätös oli se, että kumpikaan vanhemmista ei ollut paikalla, kun Julius kuoli. Isä hoiti kotona kolmea muuta lasta ja äiti oli yhä hoidossa toisessa sairaalassa.

– Meille sanottiin, että ilmoitetaan heti, jos kunnossa on muutoksia. Ei ilmoitettu ja Julius kuoli yksin, Hällström sanoo.

Valviran mukaan lapsen hoidossa ei todettu virheellisyyksiä tai laiminlyöntejä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ei halua kommentoida Virpi Hällströmin synnytystä tai sen jälkeisiä tapahtumia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 2. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 3. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 4. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 5. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 6. Torstaina Leppävaarassa vesitöpinää ja vesipelastuksen harjoittelua
 7. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 8. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla
 9. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 10. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 11. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 12. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 13. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 14. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 15. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raidejokerin työt seisovat helsinkiläismetsässä Espoon rajan tuntumassa – "Ellei lupaa tule ely-keskukselta loppukesästä, se alkaa jo vaikuttaa kokonaisaikatauluun"
 2. Kahdessa espoolaisessa päiväkodissa korona-altistus – "Ei vaikuta olevan yhteyttä Tapiolan kahluualtaaseen"
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 5. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 8. Espoolaisen Mika Koivusalon Linnanmäki-innostus jatkuu – nyt syntyi lyhytelokuva 70-vuotiaasta huvipuistosta
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 11. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 14. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 15. Tarvaspään pihapiirissä pääsee maalaamaan ulkosalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.