19-vuotiaan Touko Aallon sanomiset kommunistinuorten lehdessä leviävät netissä – näin Aalto kommentoi menneisyyttään

"Kommunistien aatteet vastaa omaakin ajatusmaailmaa, eli kansan enemmistö ja luonto ovat tärkeämpi kuin markkinat."Näin sanoi 19-vuotias Touko Aalto Kommunistisen nuorisoliiton lehdessä 2000-luvun alkuvuosina.

Vuosia vanhassa kirjoituksessa Aalto kritisoi myös vasemmistoliittoa sekä median välittämää kuvaa maailmasta. Kirjoitus kiersi verkossa viikonloppuna vihreiden puoluekokouksen aikaan.

Nykyisin 33-vuotias vihreiden puheenjohtaja ja kansanedustaja Touko Aalto hymähtää hyväntahtoisesti muistellessaan kirjoituksen aikoja. Osallistumistaan Kommunistisen nuorisoliiton opintokerhoon hän pitää sopivaan aikaan eteen tulleena paikkana "kanavoida nuoren miehen maailmantuskaa".

– Silloin heräsi yhteiskunnallinen ajattelu, kun näki ympärillään epäoikeudenmukaisuutta eikä oikein ymmärtänyt, mistä kaikesta siinä oli kyse ja mitä sille voisi tehdä, Aalto kertoo.

Nykyistä itseäänAalto kuvailee sosiaaliliberaaliksi markkinatalouden kannattajaksi.

Aalto kertoo, että hänen tietämyksensä erilaisista puolueista ja niiden ajamista asioista oli nuorena vähäistä. Aallon mukaan hänen ajatusmaailmansa alkoi muuttua lukion lopulla sekä etenkin yliopistoaikoina.

– Se on varmaan aika normaalia, että asioita osaa miettiä uudella tavalla, kun tietoa saa lisää, valtio-oppia Jyväskylän yliopistossa opiskellut Aalto miettii.

Nykyistä itseään Aalto kuvailee sosiaaliliberaaliksi markkinatalouden kannattajaksi.

– Kannatan vahvaa hyvinvointivaltiota, mutta sen pitää olla renki eikä isäntä. Olen arvoliberaali ja suvaitsevainen moneen suuntaan. Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa, Aalto sanoo.

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa kolmatta kautta istuvan Aallon näkemystä itsestään tukevat hänen kuntavaalikonevastauksensa. Vaikka Aalto esimerkiksi piti Keskisuomalaisen vaalikoneessa veronkorotuksia parempana vaihtoehtona kuin palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaamista, hän muistutti, ettei juoksevia menoja voi aina paikata veronkorotuksilla.Aalto oli myös eri mieltä siitä, että työttömien ja kotona olevien lapsille pitäisi tarjota vain osapäivähoitoa.

Aalto pitää omien kokemuksiensa valossa tärkeänä demokratiakasvatusta ja sitä, että politiikkaan liittyvät aiheet olisivat enemmän esillä esimerkiksi historian ja yhteiskuntaopin tunneilla.

– Ehkä kun on joskus nuorena hapuillut identiteettinsä kanssa, niin se on tuonut viisautta jatkoa ajatellen, hän pohtii ja toteaa nykyisin vierastavansamustavalkoista ajattelua.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut