Vihreät tähtää pääministeripuolueeksi – Touko Aalto: "Pelkkä edellisten hallitusten päätösten moittiminen ei riitä"

Vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto pitää realistisena, että vihreät on seuraavien vaalien jälkeen pääministeripuolue. Tukea kasvulle antaa kuntavaalien tlos.

– Me olemme suurin puolue Nokialla ja Jyväskylässä. Rikoimme aseveliakseleita Turussa ja Tampereella. Kilpailimme tosissamme Helsingin pormestarin paikasta. Saimme vuonna 2012 Kurikassa 15 ääntä, nyt 505. Kannonkoskella, jossa keskusta vie puolet äänistä, nostivat ensimmäiset vihreät ehdokkaat koko listansa valtuustoon, sunnuntaina vihreiden puoluekokouksessa linjapuheensa pitänyt Aalto muistutti.

– Vihreät on vahva, koko Suomen yleispuolue. Seuraavaksi on aika tehdä vihreistä pääministeripuolue.

Samalla Aalto kuitenkin korosti, että suosio tuo myös vastuuta.

– Maailma elää epävarmuuden aikaa, jossa ihmisten usko demokratiaan, mediaan ja toisiinsa on koetuksella. Tämän maan valtti on vakaus, ja siihen meidän vihreiden on pyrittävä. Se ei tarkoita jämähtämistä paikalleen. Eikä se tarkoita muutosvastarintaa. Se tarkoittaa ennakoitavuutta ja katsomista huomista pidemmälle.

Aalto painotti, että vastuullinen politiikka tarvitsee myös vuoropuhelua.

– Ei ole yhdenkään puolueen, ei yhteiskunnan etu, jos jokainen vaalikausi kuluu edellisten hallitusten päätösten tyhjäksi tekemiseen. Siksi meidän tulee käydä parempaa vuoropuhelua toistemme kanssa. Otetaan kaikki puolueet mukaan valmisteluun, ja sitoutetaan kaikki mukaan esityksiin.

– On selvää, että Suomea on uudistettava. Ehkä paljonkin. Suuret yhteiskunnalliset muutokset tarvitsevat taakseen laajapohjaisen tuen. Se luo vakautta ja se luo ennustettavuutta suomalaisten ja yritysten arkeen.

Aalto toteuttaisi puoluerajat ylittävää yhteistyötä jo sote-uudistuksessa.

– Sote-uudistusta ei tarvitse aloittaa alusta. Se täytyy ratkaista asiantuntijajärjellä ja yhteistyöllä. Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet; terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, kustannusten kasvamisen hillitseminen ja saumattomien hoivaketjujen turvaaminen, ovat vihreille tärkeitä.