Touko Aalto olisi voittanut Emma Karin jo ensimmäisellä kierroksella – Näin äänet jakautuivat

toimitus

Vihreiden tuore puheenjohtaja, jyväskyläläinen ensimmäisen kauden kansanedustajaTouko Aaltoolisi voittanut jäsenäänestyksen jo ensimmäisen äänestyskierroksen perusteella.

Aalto sai 1. laskentakierroksella 2 046 ääntä,Emma Kari1 269 ääntä. Viimeisellä kierroksella Aalto sai lopulta 3 489 ääntä, Kari 2 111 ääntä.

Vihreiden puheenjohtajapaikkaa tavoittelivat Aallon jaKarin lisäksi vihreiden eduskuntaryhmä puheenjohtaja ja Joensuun kuntavaalien ääniharavaKrista Mikkonen, Kuusamon kuntavaalien ääniharavaMika Flöjt, helsinkiläinen valtuutettu ja köyhyystutkijaMaria Ohisalotamperelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaOlli-Poika Parviainen

Tässä tulokset kokonaisuudessaan.

Kukaan ehdokas ei saanut enemmistöä. Tällöin vähiten ääniä saanut (Flöjt) karsittiin ja hänen äänensä siirrettiin jäljelle jääneille ehdokkaille.

Kukaan ehdokas ei saanut enemmistöä. Tällöin vähiten ääniä saanut (Parviainen) karsittiin ja hänen äänensä siirrettiin jäljelle jääneille ehdokkaille.

Kukaan ehdokas ei saanut enemmistöä. Tällöin vähiten ääniä saanut (Mikkonen) karsittiin ja hänen äänensä siirrettiin jäljelle jääneille ehdokkaille.

Kukaan ehdokas ei saanut enemmistöä. Tällöin vähiten ääniä saanut (Ohisalo) karsittiin ja hänen äänensä siirrettiin jäljelle jääneille ehdokkaille.

Aalto sai laskentakierroksella enemmistön äänistä ja voitti jäsenäänestyksen.

Inhimillisen virheen vuoksi Helsinkiin oli jäänyt yksi laatikko, noin 400 ääntä, jotka on haettu Helsingistä ja ovat matkalla tänne.

Vihreiden uuden puheenjohtajan nimen piti olla alunperin selvillä lauantaina kello 14. Ääntenlaskenta venyi kuitenkin kello 19.30 saakka, koska yksi 400 äänen laatikko oli unohtunut puolueen toimistoon Helsinkiin.

Tilanne huomattiin kello 17.

– Inhimillisen virheen vuoksi Helsinkiin oli jäänyt yksi laatikko, noin 400 ääntä, jotka on haettu Helsingistä ja ovat matkalla tänne. Kun äänet saapuvat, niiden määrä täsmää yksi yhteen äänestysluettelon kanssa. Sen jälkeen laskenta suoritetaan viipymättä loppuun, puoluesihteeriLasse Miettinenkertoi osallistujille, jotka purskahtivat nauruun, kun Miettinen lohdutti, että ”onneksi pidimme kokouksen sentään Tampereella”.

Tulosten laskua hidasti myös vihreiden äänestysmalli.

Oman suosikkinsa lisäksi jäsenet asettavat äänestäessään muut ehdokkaat paremmuusjärjestykseen: parhaaksi katsomansa ehdokkaan ensimmäiseksi, toiseksi parhaaksi katsomansa ehdokkaan toiseksi ja niin edelleen. Jos oma ykkösehdokas karsiutuu kahden eniten ääniä saaneen joukosta, jokaisen jäsenen ääni siirtyy siis jommalle kummalle eniten ääniä saaneista, kunnes tulos on selvillä eli toinen ehdokkaista saa yli puolet äänistä.

Vihreät äänestivät puheenjohtajastaan edellisen kerran vuonna 2011, kunVille Niinistövalittiin puolueen johtoon. Myös tuolloin ääntenlaskenta kesti paljon ennakoitua kauemmin.