Vihreiden ääntenlaskenta vihdoin valmis – Touko Aalto puolueen johtoon

Touko Aalto nousee vihreiden puheenjohtajaksi. Arkisto/Johanna Erjonsalo

toimitus

Jyväskyläläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja Touko Aalto on valittu vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi. Aalto voitti viimeisellä kierroksella kansanedustaja Emma Karin. Hän sai 3489 ääntä, Kari 2 111 ääntä.

Katso tästä äänestyksen tarkat tulokset eri kierroksilla.

Tulos selvisi kello 19.30, lähes viisi ja puoli tuntia myöhässä.

Vihreiden uuden puheenjohtajan nimen piti olla alunperin selvillä lauantaina kello 14. Ääntenlaskenta venyi kuitenkin kello 19.30 saakka, koska yksi 400 äänen laatikko oli unohtunut puolueen toimistoon Helsinkiin.

Tilanne huomattiin kello 17.

– Inhimillisen virheen vuoksi Helsinkiin oli jäänyt yksi laatikko, noin 400 ääntä, jotka on haettu Helsingistä ja ovat matkalla tänne. Kun äänet saapuvat, niiden määrä täsmää yksi yhteen äänestysluettelon kanssa. Sen jälkeen laskenta suoritetaan viipymättä loppuun, puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoi osallistujille, jotka purskahtivat nauruun, kun Miettinen lohdutti, että "onneksi pidimme kokouksen sentään Tampereella".

Tulosten laskua hidasti myös vihreiden äänestysmalli.

Oman suosikkinsa lisäksi jäsenet asettavat äänestäessään muut ehdokkaat paremmuusjärjestykseen: parhaaksi katsomansa ehdokkaan ensimmäiseksi, toiseksi parhaaksi katsomansa ehdokkaan toiseksi ja niin edelleen. Jos oma ykkösehdokas karsiutuu kahden eniten ääniä saaneen joukosta, jokaisen jäsenen ääni siirtyy siis jommalle kummalle eniten ääniä saaneista, kunnes tulos on selvillä.

Vihreät äänestivät puheenjohtajastaan edellisen kerran vuonna 2011, kun Ville Niinistö valittiin puolueen johtoon. Myös tuolloin ääntenlaskenta kesti paljon ennakoitua kauemmin.