Espoolaissäveltäjä kovassa seurassa New Yorkissa

Säveltäjä Kari Väkevän New Yorkissa kantaesitettävä teos on saanut inspiraatiota runosta. Jakke Nikkarinen

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolaissäveltäjä Kari Väkevän teos I saw Eternity kantaesitetään 24. kesäkuuta pidettävässä konsertissa New York City Electroacoustic Music festivaalilla (NYCEMF). Festivaali kokoaa elektroakustisen musiikin parhaimmiston vuosittain New Yorkiin.

Väkevän teos I saw Eternity on lainannut nimensä H. Vaughanin muinaisesta runosta.

–Olen yrittänyt musiikin keinoin siirtää sen metafyysisiä tuntoja omaan psykedeeliseen aikaamme, säveltäjä kertoo.

NYCEM-festivaalille etsitään teoksia avoimen haun kautta. Kansainvälisistä asiantuntijoista koostuva raati pisteyttää sävellykset ja kutsuu parhaat esitykset konsertteihin.

–Omassa teoksessani ei ole fyysisiä soittimia, vaan se edustaa tietokonemusiikkia. Se on monikanavanauhateos, Väkevä selvittää.

I saw eternity -teoksen säveltäminen on kestänyt vuoden verran.

–Työ oli aluksi teknispainotteista eksperimentaatiota, kun etsin tietokoneelta uusia ääniä. Arvioin luomaani hahmotelmaa itsekriittisesti ja ryhdyin työstämään sitä. Lopuksi oli miksattava eri äänet kuulumaan tasapainoisesti kaiuttimista.

Samassa konsertissa esitetään muun muassa yhdysvaltalaissäveltäjä Hubert Howen teos Unbalanced

NYCEM-festivaali on säveltäjille hieno tilaisuus saada musiikkinsa isojen konserttiyleisöjen tietoisuuteen.

–Pop on valtavirtaa. Taidemusiikki on jäänyt marginaaliin ja kokeileva musiikki vielä enemmän. Kuuntelijamme ovat hajallaan ympäri maailmaa, mutta festivaali kerää heidät yhteen, Kari Väkevä sanoo.

Uutta musiikkia

Kari Väkevä on Espoossa asuva ja työskentelevä elektroakustiseen musiikkiin keskittynyt säveltäjä. Hön on tehnyt myös orkesteriteoksia ja äänitaidetta.

Väkevän teoksia on esitetty mm. Britanniassa, Italiassa, Meksikossa, Saksassa, Sloveniassa ja Yhdysvalloissa.

NYCEMF on vuosittainen elektroakustisen musiikin tapahtuma. Festivaali on alansa suurin katselmus New Yorkissa, ja yksi suurimpia maailmassa. Tänä vuonna ohjelmassa on teoksia 31 eri maasta.

Suomalaissäveltäjät ovat hyvin edustettuina New Yorkissa, koska Väkevän teoksen lisäksi siellä kuullaan Maija Hynnisen teos "...sicut aurora procedit" ja Kaija Saariahon sävellys "Tag des Jahrs".

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut