Perussuomalaisten hajoaminen iski Espoon valtuustoryhmän palasiksi – Kirkkonummella ja Kauniaisissa tilanne toinen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän tiistaina tapahtuneella hajoamisella on dramaattisia vaikutuksia puolueen valtuustoryhmän toimintaan Espoossa.

Espoon perussuomalaisten seitsenhenkinen valtuustoryhmä on nyt hajonnut kahteen osaan, kun kaikki neljä PS:n espoolaista kansanedustaja-valtuutettua on ilmoittanut eroavansa puolueen eduskuntaryhmästä.

Timo Soini, Simon Elo, Arja Juvonen ja Veera Ruoho erosivat PS:n eduskuntaryhmästä –heistä Soini ja Elo liittyivät myös Uusi vaihtoehto -ryhmän jäseniksi samantien ja Veera Ruoho keskiviikkona Perussuomalaisten valtuustoryhmään jäävät siis Simo Grönroos, Teemu Lahtinen ja Jukka Kilpi

Muuttuneella tilanteella on selvä vaikutuksensa PS:n valtuustoryhmän toimintaan.

– Jos kansanedustaja eroaa eduskuntaryhmästä ja puolueesta, kyllä minun mielestäni on selvää, että ei hän voi edustaa Perussuomalaisia myöskään valtuustossa, arvioi PS:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Simo Grönroos.

"Nyt jatkamme työtä entistä yhtenäisempänä ryhmänä."

– Nyt tilanne on se, että valtuustoryhmä pienenee, mutta me jatkamme työtä entistä yhtenäisempänä ryhmänä.

Grönroosin mukaan on vielä ennenaikaista arvioida, millaisia vaikutuksia muutoksella on esimerkiksi lautakuntapaikkojen jakautumiseen.

Yksi lähtijöistä on Veera Ruoho, jolle eduskuntaryhmän hajoaminen ja Uusi vaihtoehto -ryhmän perustaminen tuli täytenä yllätyksenä. Ruoho on eronnut PS:n eduskuntaryhmästä ja näin ollen käytännössä myös valtuustoryhmästä. Hän kertoi keskiviikkona aikovansa hakea Uuden vaihtoehdon jäsenyyttä.

– Minulla ei todellakaan ollut mitään tietoa siitä, että puolueen sisällä suunnitellaan uuden ryhmän perustamista. Valtuustotyötä ajatellen aion selvittää tilannetta tarkemmin, ennen kuin teen jatkopäätöksiä, Ruoho kertoi keskiviikkona aamupäivällä, siis ennen päätöstään liittyä Uuteen vaihtoehtoon.

– Olen kyllä sitä mieltä, että minut on äänestetty valtuustoon omana itsenäni, ei niinkään puolueen edustajana. Mitä taas Perussuomalaisten sisäisiin jakolinjoihin tulee, en ole ollut sen enempää soinilainen kuin halla-aholainenkaan.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä saattaa jatkossa kutistua edelleen, sillä valtuutettu Jukka Kilpiepäröi vielä ratkaisuaan.

– Minä olen aikanaan liittynyt Perussuomalaisiin nimenomaan Timo Soinin vetovoiman vuoksi, eikä se vetovoima ole mihinkään hävinnyt, Kilpipohdiskelee.

Timo Soini on Uusi vaihtoehto -ryhmän kantavia voimia.

Ei Timo Soinin vetovoima ole kadonnut mihinkään."

– Espoossa ei kuitenkaan ole mitään hallituskriisiä, joten itse aion harkita asiaa aivan rauhassa. Nyt ei ole mitään tarvetta tehdä uusia ratkaisuja. Toimin edelleen entiseen tapaan Perussuomalaisissa, Kilpi kertoo.

Kaupunginvaltuuston seuraava kokous on vasta elokuussa, mihin mennessä tilanne saattaa edelleen muuttua.

– Olisi aivan loogista, että esimerkiksi valtuustosalin paikkajärjestystä muutettaisiin. Olisi varmaankin mielekästä, että kunkin valtuustoryhmän jäsenet istuisivat omien valtuutettujensa kanssa vierekkäin, Simo Grönroos pohtii.

Kirkkonummen nelihenkinen valtuustoryhmä aikoo kokonaisuutena jatkaa Perussuomalaisten valtuustoryhmänä.

– Meillä on toki keskusteltu tästä asiasta ja olemme tehneet sen päätöksen, että edustamme jatkossakin yhtenäisenä ryhmänä Perussuomalaisia, kertoo ryhmäpuheenjohtaja Pekka M. Sinisalo

– Tämä koskee sekä valtuutettuja että varavaltuutettuja.

Perussuomalaisten viime viikonvaihteen puoluekokouksessa Jyväskylässä oli mukana toistakymmentä edustajaa Kirkkonummelta. Sinisalon arvion mukaan valtaosa kirkkonummilaisista kannatti puheenjohtajaksi Sampo Terhoa.

– Siitä huolimatta aiomme toimia jatkossakin puolueen päätösten mukaisesti. Halla-aho on nyt puheenjohtaja, Sinisalo muistuttaa.

Tilanne on kieltämättä outo ja hämmentävä."

Kirkkonummella on Sinisalon lisäksi neljä perussuomalaista valtuutettua: Piia Aallonharja, Anneli Granström ja Riikka Purra

Myös Kauniaisten ainoa perussuomalainen kaupunginvaltuutettu Taisto Miettinen aikoo edustaa valtuustossa edelleen Perussuomalaisia.

–Tilanne on kieltämättä outo ja hämmentävä, mutta meillä Kauniaisissa ei ole tämän asian suhteen kiirettä. En siis halua tehdä liian pikaisia ratkaisuja tämän asian suhteen, Miettinen pohtii.

Hän on keskustellut puolueen hajaannuksesta myös varavaltuutettujen kanssa. Miettisen mukaan myös varavaltuutetut toimivat jatkossa Perussuomalaisten riveissä.

LISÄYS 14.6. kello 12.35: Korjattu Jukka Kilven nimi oikein. Kello 14.50 lisätty tieto Veera Ruohon liittymisestä Uusi vaihtoehto -ryhmään.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut