Hallitushimo hajotti perussuomalaiset – LM:n toimittaja paljasti juonen jo viikko ennen Halla-ahon valintaa

Halu pysyä hallituksessa oli suurin syy sille, miksi 20 perussuomalaisten kansanedustajaa, ministerit mukaan lukien, tekivät Suomen poliittista historiaa ja loikkasivat puolueensa eduskuntaryhmästä dramaattisten vaiheiden jälkeen tiistaina.

Tähän lopputulokseen päätyvät Jyväskylän puoluekokousta ja perussuomalaisten aiempaa kahtiajakoa seuranneet toimittajat Helsingin Sanomissa ja Lännen Mediassa.

Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi kertoo uutisanalyysissään, että perussuomalaisten hajoamisen taustalla vaikuttavat hallituskumppaneiden keskustan ja kokoomuksen kannat.

Kummastakaan puolueesta ei Nurmen mukaan hyväksytty Jussi Halla-ahon johtamia perussuomalaisia hallituskumppaniksi.

Nurmen mukaan Halla-ahon vierailu pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petterin Orpon (kok.) luona maanantaina oli "suurta poliittista teatteria". Ratkaisut oli tehty jo aiemmin.

Nurmi paljasti jo kesäkuun alussa, viikko ennen Halla-aholle voittoisaa puoluekokousta, että hallituksessa ja perussuomalaisissa on tehty suunnitelmia sen varalle, että kovan linjan maahanmuuttokriitikkona profiloitunut Halla-aho valitaan perussuomalaisten johtoon.

–Hallituksessa perussuomalaiset, keskustalaiset ja kokoomuslaiset alkoivat pohjustaa vaihtoehtoa, jossa perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman, ainakin 20 kansanedustajan, eduskuntaryhmän ja jatkaisi hallituksessa, Nurmi kirjoittaa.

Nurmen mukaan tiukin kanta oli kokoomuksessa, mutta myös keskusta vastusti Halla-ahoa.

–Myös keskustalaiset hallitustahot kertoivat soinilaisille, että Halla-aho ei kelpaisi hallituspuolueen puheenjohtajaksi. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän maltillinen enemmistö ymmärsi, että Halla-ahon voitto tietäisi puolueelle välittömästi lähtöpasseja.

Samanlaisen analyysin tekee politiikan toimittaja Pia ElonenHelsingin Sanomissa

Hänen mukaansa Halla-ahon tiistaina antama kommentti perussuomalaisten loikkarien ostamisesta "ministerinimityksillä ja muilla eduilla muiden puolueiden palvelukseen" on kova, mutta se näyttää monen silmissä oikealta

–Mikä oli muuttunut lauantai ja tiistain välissä? Halla-ahon ajama politiikka? Ei. Terhon ja Halla-ahon linjat puolueen suunnasta? Ei. Ainoa selvä muutos oli se, että Halla-ahon johtamat perussuomalaiset ei mahtunut hallitukseen, Elonen kirjoittaa.

–Usein politiikassa sanotaan, että niin on, jos siltä näyttää, hän päättelee.

Elonen perustaa näkemyksensä myös loikkariryhmän jäsenten mielipiteiden muutoksen.

–Kun katsoo puheita ennen puheenjohtajavalinnan ja jälkeen Sipilän ja Petteri Orpon päätöksen jättää Halla-ahon perussuomalaiset pois hallituksesta, ei voi välttyä siltä ajatukselta, että (loikkareiden) tärkein tavoite oli pysyä hallituksessa – vaikka sitten oma puolue hylkäämällä. Vain viikko aikaisemmin Timo Soini oli blogissaan vakuuttanut, ettei ikinä loikkaisi omasta puolueesta ja haukkui loikkareita juudaksiksi ja pettureiksi, Elonen toteaa.

Lauri Nurmi muistuttaa, että taustalla vaikutti myös halla-aholaisten ja soinilaisten toisiaan kohtaan kokema pidempi epäluottamus.

–Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli jakautunut, koska sen enemmistö ei arvojensa puolesta halunnut olla mukana yksisilmäisesti maahanmuuttoa vastustavassa ääriliikkeessä, Nurmi toteaa.

Pia Elonen ennustaa, että loikkariryhmän kannatukselle käy huonosti, mutta helppoa ei tule olemaan Halla-ahollakaan.

Hän muistuttaa, että Halla-aho olisi voinut vaalia yhtenäisyyttä tukemalla puolustusministeri Jussi Niinistöä varapuheenjohtaksi.

–Halla-aho sai toki puolueen puheenjohtajuuden mutta myös melkoisen opetuksen politiikasta. Politiikassa ei riitä, että voittaa äänestyksen. Halla-aho jätti huolehtimatta, että voittaa taakseen myös joukot ja kilpailijan tukijat.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut