Mika Toivaselta albumillinen elektronista musiikkia

Tangomarkkinoiden pitkäaikainen kapellimestari ja menestyneiden tangojen säveltäjä Mika Toivanen on palannut musiikillisille juurilleen ja julkaissut albumillisen elektronista musiikkia. Albumi Transitions (u-records) on paluu miehen nuoruusvuosiin 1980-luvulle, aikakaudelle, joka vaikutti hänen tulevan uransa suuntaan. Vaikka uuden albumin musiikki poikkeaa melkoisesti Toivasen tekemisistä kuluneiden 30 vuoden aikana, mukana on tietysti myös tuttuja sävyjä. Esimerkiksi Maa-biisissä voi kuulla kaikuja Satumaa-tangosta.

– Nuorena minua kiehtoi elektronisessa musiikissa se, että yksi henkilö, ilman bändiä, pystyi saamaan aikaan orkestraalisen lopputuloksen. Minusta oli myös hienoa ja kiehtovaa tutustua studiotekniikkaan, kaikkiin niihin vilkkuviin valoihin ja erilaisiin laitteisiin. Luonteeni insinööriys putkahti pinnalle, se, miten ääntä tehdään studiossa.

Se, miten tänä päivänä musiikkia äänitetään, ei ole enää Toivasesta yhtä kiehtovaa. Hienojen studioiden sijasta musiikkia voi tehdä omalla tietokoneella ja vaikka kotisohvalla.

– Nykypäivän tekniikka ei olisi ehkä sytyttänyt minussa sellaista nuoruuden innostusta, jonka koin sen aikaisen tekniikan myötä. Siinä ei ole enää samanlaista kiehtovuutta kuin aikaisemmin.

Toivasen suosikkeja elektronimusiikin genressä olivat esimerkiksi suositut Wendy Carlos ja Isao Tomita

– Elektronisten laitteiden merkitys kokonaisten musiikkityylien syntyyn on merkittävä. Esimerkiksi Rolandin TR-808 rumpukoneella oli iso merkitys koko hip-hop genren syntymisessä, Toivanen sanoo.

Koneet eivät kuitenkaan tee itse musiikkia, vaan siihen tarvitaan musikaalisuutta, tyylitajua ja kykyä luoda albumille punainen lanka, joka kuljettaa kokonaisuutta eteenpäin.

Albumista on julkaistu myös 500 kappaleen vinyyliversio.

– Vinyylilevyt kuulostavat erilaiselta, niissä on ”vinyylin saundi” ja tämä albumini on parhaimmillaan juuri albumikokonaisuutena, kannattaa kokea koko matka yhdellä kertaa, Toivanen sanoo.

Albumi on julkaistu hänen oman levy-yhtiönsä kautta ja yhtiö toivoo löytävänsä myös muita, uusia elektronimusiikkia tekeviä artisteja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut