"Erityisesti hääparit varanneet hääyöksi" – Espoossa avautui maailman ensimmäinen Tentsile-leiri

METSÄ Puihin kiinnitettävistä teltoista tuli jo hitti hääparien keskuudessa.

– Ei juurikaan keinu, ja tuulessakin vakaa, tuumivat Kanadasta kotoisin oleva opiskelija Maria Mercer ja Miki Pernu

Mercer ja luontomatkailuyritys Arctos Adventuresia edustava Pernu testailivat Tentsile -puutelttaa Nuuksiossa. Luontokeskus Haltian tuntumaan avautunut leiri tarjoaa tiettävästi ensimmäisenä maailmassa mahdollisuuden yöpyä puuhun kiinnitettävissä teltoissa. Telttoja on kahdelle ja kolmelle hengelle, ja yöpyjiä kesäkuun alussa avautuneeseen leiriin on kesälle tulossa jo kymmeniä.

– Erityisesti hääparit ovat varanneet telttoja hääyöksi. Heille pyrimme varaamaan parhaan spotin ja kauneimman näkymän, kertoo Tentsile leirin avanneen luontomatkailuyritys Honkalinnun Markku Janhonen

Tentsile-leiriä testattiin ensimmäisen kerran jo viime kesänä. Silloin yöpymisiä oli tarjolla lähinnä ryhmille.

–Yöpyjiä tuli pitkin maailmaa, Uudesta Seelannista, Australiasta, Etelä-Afrikasta. Aasialaisia kävi jonkin verran, mutta enemmistö tuli Euroopasta.

Leiriin mahtuu kerralla enintään 12 yöpyjää. Janhonen haluaa pitää määrän pienenä, jotta kokemus luonnosta ja väljyydestä säilyy.

– Käyttäjissä on paljon pariskuntia. Nuoret ovat tietenkin edelläkävijöitä, mutta myös vanhempia pareja tulee. Lapsiperheitäkin on, mutta alle 5-vuotiaille emme suosittele tätä.

Leiri on avoinna syyskuun loppuun. Teltat kestävät sadetta ja ovat Janhosen mukaan vakaita tuulisellakin säällä.

–Jos kohdalle osuu kova myrsky tai ukkonen, telttoja ei kuitenkaan turvallisuussyistä kiinnitetä, Janhonen sanoo.

Honkalintu tekee läheistä yhteistyötä viereisen Solvallan urheiluopiston ja luontokeskus Haltian kanssa. Aamupala yöpyjille on tarjolla Haltian ravintolassa, ja vessa ja suihkut sijaitsevat Solvallan tiloissa.

Janhonen korostaa Tentsile-leirin ekologisuutta. Tavoitteena on, että yöpymisestä jää mahdollisimman vähän jälkiä.

–Tentsilet kiinnitetään puuhun pannan ympärille, joten puuhun ei jää jälkiä. Yöpymisen jälkeen teltat otetaan pois. Myös leirialue on tarkoitus pitää mahdollisimman luonnonmukaisena. Jonkin verran kaadoimme puita, jotta näkymät järvelle olisivat mahdollisimman hyvät ja hyttysiä olisi vähemmän.

Janhosen Honkalintu on toiminut Nuuksion alueella 17 vuotta. Sinä aikana on alueen matkailu on kasvanut huimasti. Kestääkö alueen arvokas luonto kasvavat turistivirrat?

– Selvää on, että alueella näkyy kulumia. Haltian ympäristössä on kuitenkin esteettömiä ja muuten hyvin kulutusta kestäviä reittejä, joille isoimmat ryhmät pyritään ohjaamaan. On oppaan vastuullisuutta huomioida luonto kaikessa toiminnassa, Janhonen sanoo.

Tentsilet ovat brittiläisen arkkitehdin ja muotoilijan käsialaa. Pitkään luontomatkailuyrittäjänä toiminut Janhonen innostui aiheesta luontokeskuksen koulutuksessa.

– Honkalintu oli ensimmäisenä aloittamassa yhteistyötä Tentsile Finlandin kanssa, Janhonen kertoo.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut