Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luolaseikkailuista tuli trendi sekä perheille että extremeharrastajille – luolatutkija vinkkaa Uudenmaan hurjimmat kohteet

LUONTO Uudeltamaalta löytyy kymmeniä koluamisen arvoisia luolia.

Kymmenien tuhansien vuosien ajan Suomea runtelivat valtavat luonnonvoimat. Jääkausi ja sen jälkeiset maanjäristykset murskasivat graniittia paikoin kuin lasia. Kalliot halkeilivat ja siirtolohkareet vaelsivat jään voiman mukana. Näin on syntynyt iso osa Suomen luolista – kallion halkeamiin ja siirtolohkareiden alle.

Poikkeuksiakin kuitenkin on.

– Torholan luola Lohjalla on Suomen oloissa täysin ainutlaatuinen ja upea. Siihen ei voi kyllästyä, vaikka kävisi kuinka monta kertaa, ylistää useita vuosia maan luolia kolunnut Tuomo Kesäläinen

Moni luola on ollut äijäkerhon piilopaikka, jossa on juotu viinaa ja pelattu korttia.”

Torholan luola on Suomen harvoja luolia, jotka virtaava vesi on syövyttänyt kallioon. Tämän on tehnyt mahdolliseksi Lohjan seudulla yleinen kalkkikivi.

Maailmalla tällaiset luolat saattavat olla satoja kilometrejä pitkiä verkostoja, joiden syvyyksiä ei tunne kukaan. Torholassa on tyydyttävä huoneen kokoiseen kammioon, jossa mahtuu seisomaan, ja siitä jatkuviin matalampiin osiin.

Luolamies Kesäläinen ei suostu kuitenkaan väheksymään Suomen luolia.

– Luolat ovat täällä toki pieniä, mutta silti kiinnostavia. Ne tarjoavat jokaiselle jotakin. Retkeilijä löytää uusia kohteita, seikkailunhaluiset voivat kokeilla rajojaan ahtaissa, paikoin ryömittävissä käytävissä. Geologi löytää merkkejä kallioperän kehityksestä ja biologi eliöitä, jotka suosivat luolia, Kesäläinen kuvailee.

Suomen luoliin liittyy myös paljon kansanperinnettä. Luoliin on paettu milloin itänaapuria, milloin virkavaltaa.

Löytyypä luolien kansanperinteestä vahvistus myös uussanalle man cave eli miesluola.

– Urtmäen luola Lohjalla oli tarinan mukaan myös vaimojaan piileskelevän miesväen salapaikka. Näitä tarinoita on myös muualta Suomesta: luolat ovat olleet äijäkerhon piilopaikkoja, joissa on juotu viinaa ja pelattu korttia.

Kesäläisen oma innostus luoliin juontaa juurensa lapsuudesta, johon kuului paljon retkeilyä perheen kanssa.

– Luolat kiinnostivat minua, mutta tietoa niistä ei löytynyt mistään. Kun aloin itse kiertää luolia, halusin jakaa tietoa muillekin.

Kesäläinen on jo pitkään pitänyt Luolamies-blogia. Vuonna 2015 ilmestyi yhdessä geologi Aimo Kejosen kanssa teos Suomen luolat

Kirja Uudenmaan luolista oli luonnollista jatkumoa. Espoosta kirjassa on esitelty Sikalammin, Hiidenpesän ja Nepperin luolat sekä Meerlammin avoluola. Kirkkonummelta mukana ovat Högbergetin, Korkbergetin, Viinakallion sekä Kakarsbergetin luolat.

Vaikka luolista on viime vuosina tullut suosittuja kohteita, niissä riittää Kesäläisen mukaan edelleen tutkittavaa.

– Kaikkia luolia ei vielä ole löydetty. Uudellamaallakin on varmasti kymmeniä luolia, joista ei tiedetä.

Suomen luonto tarjoaa Kesäläiselle jatkossakin innoitusta.

Seuraavaksi Kesäläiseltä ilmestyy yhdessä Kejosen kanssa kirja Suomen luonnon pyhistä paikoista. Siinä on esitelty itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi sata luonnonkohdetta, joita eri aikoina ja eri tilanteissa on pidetty pyhinä.