Espoo satsaa istuskeluun: Sata uutta älypenkkiä ympäri kaupunkia

PENKIT Espooseen tulee sata uutta penkkiä, joiden paikkoja kaupunkilaiset saivat ehdottaa. Nyt kerätään myös niihin liittyviä tarinoita.

Etumies Ari Luosujärvi Espoon viherrakentamisesta asensi viikko sitten uusia penkkejä Merikansantieltä lähtevälle kevyn liikenteen väylälle Espoonlahdessa. Johanna Halava

Johanna Halava

Espooseen tulee satavuotiaan Suomen kunniaksi sata uutta penkkiä, joista valtaosa on jo asennettu paikoilleen. Viimeisetkin penkit saadaan paikoilleen toukokuun loppuun mennessä.

Penkkien paikat on valittu kaupunkilaisten ehdotusten pohjalta. Espoolaiset saivat ehdottaa paikkoja viime syksynä.

– Karttapalveluun tuli noin 360 ehdotusta, kertoo ympäristömuotoilija Niko Riepponen Espoon kaupungilta.

Penkkejä toivottiin muun muassa Rantaraitin varrelle, puistoihin ja vanhusten palveluiden yhteyteen.

– Rantaraitti on meillä kehityskohteena. Rantaraitin varteen tai sen välittömään läheisyyteen tuleekin 18 uutta penkkiä, Riepponen toteaa.

Espoonlahden alueelle tulee kaikkiaan 22 penkkiä.

– Ikäihmisten liikkumisen tukeminen oli yksi valintakriteereistä, kun penkkien paikkoja valittiin. Kivenlahteen Merikartanon palvelutalolle ja Viherlaakson muistipalvelukeskukseen toteutetaankin ulkoilureitit, joiden varrelle tulee penkkejä tiheämmin, samoin Matinkylän urheilupuistoilta Rantaraitille, jatkaa Riepponen.

Toiveissa korostuivat luonnonkauniit paikat, kuten rannat. Myös Pitkäjärven ja Lippajärven rannat saavat omat juhlapenkkinsä.

Parhaillaan kerätään penkkien paikkoihin liittyviä tarinoita, jotka liitetään digitaalisen viestiseinän muodossa osaksi uusia penkkejä. Oman tarinansa voi jättää toukokuun loppuun mennessä karttakyselyyn osoitteessa https://maptionnaire.com/fi/2670 Samasta osoitteesta näkee myös penkkien sijainnin.

Penkkeihin kiinnitetään kyltti, jonka kautta pääsee älypuhelimella viestiseinälle, johon tarina tulee näytille.

– Jatkossa kyltin kautta on mahdollista kirjoittaa uusia tarinoita, Riepponen kertoo.

– Tämä on ikään kuin moderni tapa kaivertaa nimikirjaimet, hän vertaa.

Muutamia, lähinnä paikan historiaan liittyviä tarinoita on jo tullutkin.

– Toivon, että tarinoita tulisi kaiken ikäisiltä, myös lapsilta ja nuorilta. Niitä voi kirjoittaa myös eri kielillä, Riepponen vinkkaa.

Hänen mukaansa ihmiset kertoivat paikkaan liittyviä tarinoita jo paikkatoiveita esittäessään.

– Muisteltiin esimerkiksi nuoruudessa vietettyjä kesiä ja toivottiin paikalle penkkiä nyt vuosikymmenten jälkeen. Se kertoo ihmisten rakkaudesta Espooseen ja asuinpaikkaansa, Riepponen toteaa.

Juhlapenkit ovat metallirunkoisia ja niissä on harmaat mineraalikyllästetyt laudat.

– Mineraalikyllästys on uusi tapa kyllästää puuta. Laudat ovat täysin vettä imemättömät, joten niiden pitäisi kestää hyvin, huomauttaa Riepponen.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut