Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hippi tai pukumies – Kaurismäkien Coronaan on aina helppo tulla

KLASSIKKO Kovenevassa maailmassa tarvitaan myös jotain tuttua ja turvallista.

Coronan pöydissä on vuosien varrella ideoitu näyttelijä Matti Pellonpään ja laulaja Rauli Badding Somerjoen valokuvamuotokuvien, Zombie ja Kummitusjuna -elokuvan (1991) julisteen ja Rosa Liksomin seinämaalauksen katveessa elokuvia, levyjä, kirjoja, taidenäyttelyitä, performansseja, seminaareja, näytelmiä ja kulttuurivallankumouksia.

Kaurismäkeläinen suvaitsevaisuus elää Coronassa."

Helsingin muista taiteilijaravintoloista Elitestä, Kosmoksesta ja Salvesta Corona erottuu rentoudellaan ja monipuolisuudellaan. Coronasta biljardipöytineen, Dubrovnikista elokuvateattereineen ja Kafe Mockbasta muodostuu monen ikäisiä ihmisiä viihdyttävä kokonaisuus.

– Meillä on asiakkaita, jotka ovat käyneet täällä alusta asti, kertovat Coronassa työskentelevät Nuppu Koivu ja Toni Brofeldt

Helsingin vilkkaassa ravintolakentässä Corona on harvinainen poikkeus. Sillä on yhä samat omistajat ja liikeidea kuin 25 vuotta sitten ja henkilökunta pysyy talossa pitkään.

– Täällä on ovet avoinna kaikille. Tämä on tasa-arvoinen paikka, missä pukumiehet ja hipit sulautuvat yhteen. Monet käyvät pelaamassa bilistä joka viikko ja jotkut käyvät istumassa joka viikonloppu, vuoropäällikkö Koivu ja ravintolapäällikkö Brofeldt pohtivat.

Kaurismäkeläinen suvaitsevaisuus elää myös Coronassa.

– Alati kovenevassa maailmanmenossa pysyvyys ja helppous, on se meidän juttu.

Coronassa viettävät aikaa myös Saksalaisen koulun ja Ressun lukiolaiset sekä tietokonettaan naputtavat etätyöläiset.

– Yhdellä kahvikupillisella voi meillä istua aika pitkään ja lounaaksi voi haukata toasteja, Koivu ja Brofeldt kertovat.

Sijainniltaan Corona on mitä mainioin. Lähituntumassa on sekä Helsingin keskusta, Tavastia ja joukko gallerioita ja teattereita.

– Ei tämä tietenkään koko ajan ole ollut nousukiitoa, mutta on uskallettu luottaa konseptiin ja uudistua maltillisesti, 15 vuotta Coronassa työskennellyt Koivu arvioi.

Brofeldtin mukaan sillä on iso merkitys, että perusasiat on kunnossa. Omistajat ymmärtävät, ettei ravintola aina tuota hirveästi ja ovat uskaltaneet myös panostaa kunnolla esimerkiksi elokuvateatteriin.

– Täällä ei iske heti paniikki eikä rynnätä maalaamaan seiniä. Omistajat luottavat meihin ja antavat työrauhan, Brofeldt kiittää.

Henkilökunta puolestaan pitää huolta, että boheemin paikan asiat aina hoidettu ajallaan ja oikein.

– Näin byrokraattisessa maassa olisimme pian boheemeja, jos luvat ei olisi kunnossa ja tilat ja toiminta niiden mukaista, Brofeldt muistuttaa.

Kun henki on yhteisöllinen, Coronan 25-vuotissyntymäpäivä on valtavan iso asia.

– Se on merkkipaalu, jota juhlitaan tästä viikosta lähtien, Koivu ja Brofeldt lupaavat.

Corona Bar (Eerikinkatu 11), avoinna kello 11–02.