Terveisiä Siperiasta – Sellon Gallerian valokuvanäyttely vie maailman ääriin

Kamchatkan niemimaa on kaukana Siperiassa. Luontokuvaaja Sergey Gorshkovin töitä on nyt ensimmäistä kertaa esillä pääkaupunkiseudulla. .

Anneli Tuominen-Halomo

Venäjän tunnetuimman luontokuvaajan Sergey Gorshkovin valokuvanäyttely Sellon Galleriassa Leppävaarassa vie upeisiin ja uhattuihin arktisiin maisemiin. Katoava maailma -näyttely muistuttaa meitä siitä, mitä arktisten alueiden muuttuessa menetämme.

Yhteistyö maailmankuulun venäläiskuvaajan kanssa on monen tekijän summa. Kun uuden, luontoon keskittyvän Lumo-lehden päätoimittaja Raisa Tasanto kävi haastattalemassa Sergey Gorshkovia Moskovassa lehden ensimmäiseen numeroon, se oli myös sysäys yhteistyölle.

Gorshkovin ensimmäinen valokuvanäyttely Suomessa oli viime vuonna Kuusamossa Hannu Hautalan luontokuvakeskuksessa. Galleria Sellossa esillä oleva näyttely on laajin, mitä Gorshkovilta on Suomessa nähty. Näytteillä on 24 isokokoista taulua.

Osa kuvista on Kamtšatkan niemimaalta, josta Gorshkov aloitti luontokuvaajan työnsä. Toinen isompi kokonaisuus on Wrangelinsaarelta.

Näyttely liittyy Sergey Gorshkovin hiljattain suomeksi ja englanniksi ilmestyneisiin teoksiin Kamtšatkan karhut (Odyssey through Kamchatka) ja Arktinen helmi – Wrangelinsaari (Arctic Pearl Wrangel Island). Molemmat kirjat on kustantanut Lumo Publishing 2016.

– Kamtšatka-kirja on elämäkerrallinen kun taas Wrangelista kertova kirja on tietokirjamaisempi, kertoo toimittaja Jukka Palm Lumo Publishing Oy:stä.

– Gorshkovin tavoitteena on kuvata seuraavan 5–10 vuoden aikana koko Venäjän arktinen rannikko ja tehdä muutama kirja lisää.

Eläin oli niin kaunis, että hän päätti vaihtaa kiväärin kameraan."

Kuvillaan Sergey Gorshkov muistuttaa ilmastonmuutoksen seurauksista.

– Muutos on nopea ja uusi tapahtuma. On vaikea sanoa, mikä johtuu siitä ja mikä on osatekijöiden summa. Esimerkiksi mursut ovat vähentyneet todella paljon. 1900-luvun alussa niitä oli jäällä mustanaan, Palm huomauttaa.

Valokuvanäyttelyn avajaisten aikaan Gorshkov oli jossain päin maailmaa kuvaamassa. Suomessakin hän käy usein kuvaamassa taigametsiä.

Gorshkov on syntynyt vuonna 1966 Itä-Siperiassa, Jurtyn pikkukaupungissa Trans-Siperian rautatien varressa.

– Hän on tottunut toimimaan karuissa oloissa. Valokuvaaminen on hänelle elämäntapa.

Pinta-alaltaan hieman Suomea suurempi Kamtšatkan niemimaa itäisimmässä Siperiassa on yksi maailman suurimmista ja koskemattomimmista erämaa-alueista.

Näyttelyssä nähdään kuvia myös syrjäiseltä Wrangelinsaarelta, joka sijaitsee Pohjoisella jäämerellä. Asumattomalla saarella on maailman tihein jääkarhupopulaatio ja sadat jääkarhuemot synnyttävät siellä vuosittain poikasensa.

– Gorshkov ottaa kuvillaan rohkeasti kantaa. Wrangelinsaari on ollut sotilasaluetta, jonne on jätetty armeijan romuja. Valtio alkoi putsata aluetta, kun kuvat levisivät julkisuudessa, Palm huomauttaa.

Alunperin Gorskov työskenteli öljyalalla ja hän oli aktiivinen metsästäjä. Erään kerran hänen tähtäimessään oli leopardi. Eläin oli niin kaunis, että hän päätti vaihtaa kiväärin kameraan.

Gorskov on ensimmäinen National Geographiciin kiinnitetty venäläinen valokuvaaja ja kaksinkertainen Venäjän Vuoden luontokuvaaja Hän on saanut useita palkintosijoja myös maailman arvostetuimmassa luontokuvakilpailussa Wildlife Photographer of the Year

Kun Gorskov tänä keväänä oli Pohjois-Suomessa kuvaamassa tulevia projektejaan varten, hän signeerasi rajoitetun erän kirjoja ja taidejulisteita, joita on saatavana näyttelystä. Näyttelyteokset ja taidejulisteet on valmistanut espoolainen DigiHessu Oy.

Näyttelyssä on myös musiikin säestämät multimediaesitykset, jotka vievät valokuvaajan mukana Kamtšatkaan ja Wrangelinsaarelle. Lisäksi katsottavissa on dokumentti, jota ei ole ennen nähty Suomessa. Se esitetään myös Sellon kirjastossa 7. kesäkuuta ja 12. heinäkuuta kello 18 alustuksella ja opastetulla galleriakäynnillä höystettynä.

Näyttely on avoinna Galleria Sellossa (Kauppakeskus Sellon III krs, Tokmannin vieressä) heinäkuun loppuun asti maanantaista perjantaihin kello 12–20, lauantaisin 10–18 ja sunnuntaisin 12–17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.