Nyt tulee veneiden Airbnb – Veneen voi vuokrata helposti vaikka päiväretkelle

VENEILY Espoolaispariskunta halusi laittaa oman veneensä vuokralle ja kehitti veneiden vertaisvuokraussivusto Skipperin.

Anna-Leena ja Kristian Raij haluavat saada veneet laitureista vesille. Heidän kehittämänsä veneiden vertaisvuokraussivusto Skipperi lanseerattiin muutama viikko sitten. Johanna Erjonsalo

Katja Riihola

Anna-Leena ja Kristian Raij etsivät viime kesänä veneelleen vuokralaista. Vauva oli syntymässä heinäkuussa eikä laineille uskallettu lähteä juuri ennen laskettua aikaa. Osaavien veneilijöiden löytäminen vuokralaisiksi ei kuitenkaan ollut helppoa. Ohjelmistoalalla työskennellyt pariskunta alkoi itse kehittää veneiden vertaisvuokraukseen suunniteltua sivustoa.

Anna-Leena ja Kristian Raij uskovat veneilykulttuurin olevan murroksessa. Veneitä ei enää välttämättä haluta omistaa, vaan napata vuokralle vaikkapa vain viikonlopuksi tai viikoksi.

– Suomessa on paljon innokkaita, mutta veneettömiä veneilijöitä. Iso tavoitteemme onkin saada veneet vesille, he kertovat.

Skipperi.fi -sivusto on luotu majoituspaikkoja välittävän Airbnb:n hengessä. Veneen vuokraaminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Sivuston tietoturvaan on satsattu ja käyttäjien tunnistettavuus sivuston kautta on vahva.

– Olemme innostuneet jakamistaloudesta. Haluamme lisätä yhteisöllisyyttä ja saada veneilijöitä antamaan sivustolla toisilleen myös vinkkejä hyvistä veneilykohteista, Kristian Raij sanoo.

Tällä hetkellä Suomen laki estää vuokraamasta CE-merkitsemättömiä veneitä, joita ei ole katsastettu vuokraveneiksi ennen 1.1.2010. Lakimuutos on valmisteilla ja toisi markkinoille paljon potentiaalisia vuokraveneitä, sillä valtaosa maan venekannasta on valmistettu ennen vuotta 1998.

– Valtaosa veneistä ei tällä hetkellä kelpaa vuokrattavaksi. Pyrimme vaikuttamaan asiaan, mutta varmaan pari vuotta menee näin, Kristian Raij sanoo.

Soukan Venekerhon kommodori Tero Sandberg uskoo vuokraussivuston tuovan uusia ihmisiä veneilyharrastuksen piiriin.

Sandberg lukeutuu itse kuitenkin niihin elämäntapaveneilijöihin, jotka haluavat omistaa veneensä ja jotka eivät ole tottuneet lainaamaan venettään muille.

– Monelle vene on henkilökohtainen juttu. Tämä asia ei tule koskaan katoamaan. Nyt vuokraaminen on tullut helpommaksi, ja tämä mahdollistaa veneilyharrastuksen kokeilemisen heille, jotka eivät halua sijoittaa rahojaan veneeseen, Sandberg pohtii.

– Vuokraussivustossa on uudenlaista ajattelutapaa. Se tarjoaa veneen omistajille mahdollisuuden saada vähän veneen pääomakustannuksia takaisin.

Skipperin kautta on jo tehty ensimmäisiä venevarauksia kesälomakuukausille. Pian palvelu on käynnistymässä Ruotsissa. Sen jälkeen tavoitteena on valloittaa Pohjoismaat ja Baltian maat.

– Veneen ylläpito on kallista ja palvelu vie pois paineen, että pitäisi olla itse aina veneilemässä, Anna-Leena Raij sanoo.

– Vuokralle on tulossa myös esimerkiksi vesiskoottereita ja kalastukseen sopivia veneitä. Olemme saaneet hyvää palautetta veneilypiireistä. Tällaista palvelua ei ole ollut.

Kenelle vene vuokrataan?

Potentiaalinen vuokraaja tekee veneily-cv:n, josta käy ilmi oma veneilyhistoria, käydyt veneilykurssit, veneilyseura ja mahdolliset suosittelijat.

Veneen omistaja päättää cv:n nähtyään antaako veneensä vuokralle.

Veneen omistaja antaa jälkikäteen veneen vuokraajasta arvion. Arviot kulkevat veneily-cv:n perässä.

Veneen vuokraaja puolestaan antaa jälkikäteen arvion veneestä ja vuokrakokemuksesta. Nämä arviot välittyvät seuraaville kyseisen veneen vuokraajille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut