Espoo täyttyy kaupungistuvista eläimistä – "Eivät lähde enää ihmistä karkuun"

CITYELÄIMET Eläinten pakoetäisyydet ovat lyhentyneet. Kettu antaa kuvata eikä kauriskaan enää

Hyvällä itsetunnolla varustettu kettu liikkui Otaniemessä metrotyömaan ja Biologinkujan läheisyydessä viime viikon tiistaina. Kettu tuntui suorastaan haluavan valokuviin.

Eläimet tarjoavat luontoelämyksiä kaupunkiympäristössä.”

YmpäristöasiantuntijaTia Lähteenmäki Espoon ympäristökeskuksesta kertoo ihmisiin tottuneiden kettujen kertovan eläinten urbanisoitumisen trendistä.

–Urbaanissa ympäristössä eläinten pakoetäisyys lyhenee eivätkä eläimet enää välttämättä edes lähde ihmistä karkuun, Lähteenmäki sanoo.

Ketut liikkuvat keskustoissa ja asutuksen lähistöllä yleensä ruuan perässä. Tavataanpa kettu silloin tällöin pesimästäkin aivan Etelä-Espoossa.

Esimerkiksi vuosi sitten kettuemo ja kahdeksan poikasta olivat asettuneet Lehtisaareen. Pesä houkutteli paikalle paljon uteliaita.

Myös metsäkauriiden ja valkohäntäkauriiden pakoetäisyydet ovat pienentyneet. Lähteenmäki kertoo törmäävänsä Espoon keskuspuistossa kauriisiin liki päivittäin.

–Nekin ovat jonkin verran jo tottuneet ihmisiin eivätkä jaksa välttämättä tuhlata energiaa pakenemiseen.

Villa Elfvikin läheisyydessä saatiin nyt vappuna nauttia liito-oravan ruokailun seuraamisesta. Yleensä liito-oravat liikkuvat pimeässä, joten paikalle osuneet olivat onnekkaita.

–Siilit ovat keväinen näky ja mäyriä liikkuu siellä täällä. Yksittäisiä mäyrän pesiä on tiedossa. Saukko on kiva laji ja niitä on vesiympäristöissä Espoossa monin paikoin, esimerkiksi Matalajärvellä.

Pohjois-Espoossa on myös jonkin verran ilveksiä. Ja vieraslajina tulleen supikoiran voi huomata usein olleen liikenteessä epäonninen.

Lähteenmäen mukaan kanahaukastakin on urbaanihavaintoja samalla tavoin kuin huuhkajistakin.

–Eläimet tarjoavat luontoelämyksiä kaupunkiympäristössä. Jotkut suhtautuvat cityeläimiin kielteisesti. Pienistä eläimistä, kuten vaikkapa ketuista on kuitenkin turha olla huolissaan. Joskus tulee kysymyksiä, miten ketun saisi karkotettua pihapiiristä. Kettua ei ainakaan kannata totuttaa ja kesyttää ruualla, Lähteenmäki neuvoo.

Susiakin jolkottelee silloin tällöin pääkaupunkiseudulla. Viimeksi huhtikuussa kohistiin Pohjois-Espoossa liikkuneesta sudesta. Etenkin nuoret sudet liikkuvat kuitenkin laajalla alueella ja satunnainen Espoossa vaellellut susi voi olla seuraavana päivänä jo kaukana.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut