Kara-Kameroilla kiinnostava haaste – tulokset nähtävillä Viherlaaksossa

Asetelma on valokuvauskilpailuissa harvinainen aihe, mutta Kara-Kamerat -seuran jäsenet se kirvoitti ottamaan hienoja kuvia. Voiton vei Risto Valasvuon Hedelmät. Risto Valasvuo

Anneli Tuominen-Halomo

"Asetelma" on harvinainen valokuvauskilpailun aihe, mutta Kara-Kameroiden jäsenet saivat tänä keväänä tällaisen pähkinän purtavakseen.

Kilpailun ideoi ja järjesti Kara-Kameroiden perustajajäsen Paavo Vepsä Kilpailu suunnattiin oman kameraseuran jäsenille.

Vepsä joutui jännittämään pitkään, miten kilpailu onnistuu, koska ensimmäiset kilpailukuvat saapuivat vasta kilpailuajan lopulla.

– Huokasin helpotuksesta, kun posti toi vielä seitsemän henkilön kuvat ja siten kisaan tuli yhteensä peräti kahdeksan osanottajaa ja 20 kuvaa, Vepsä kertoo.

Hän arvioi kilpailukuvat pitkäaikaisella, 63 vuoden kuvauskokemuksellaan.

– Tässä aiheessa ei riitä, että sommittelee, luo ja kuvaa hyvän kuvan. On ensin ideoitava, suunniteltava ja rakennettava tenhoava asetelma sekä luotava sille aiheenmukainen valaistus. Sitten on vielä mietittävä, vaatisiko aihe pehmeäpiirtoa ja otettava asetelmasta kuva tasan oikealta etäisyydeltä ja oikeasta kulmasta.

Vepsän mukaan Kara-Kameroiden jäsenet lähettivät kilpailuun loistokuvia, tunnelmallisia ja puhuttelevia.

– Tämä oli jotenkin täysin hämmästyttävää, koska uskoakseni lähes kaikki kuvaajat olivat asetelman kanssa tekemisessä ensi kertaa, Vepsä päivittelee.

Paavo Vepsä valitsi kilpailun voittajaksi Risto Valasvuon kuvallaan Hedelmät Vepsän mukaan kuva edustaa korkeinta kansainvälistä tasoa. Kuvan tausta on pelkistetyn hieno ja vaikutelma pysäyttävä.

Toiselle sijalle sijoittui Seija Oreniuksen voimakkaasti koskettava Lesken kahvihetki Kuva on hyvin pelkistetty ja värejä on käytetty hyvin säästeliäästi kuvan sisältöä kunnioittaen.

Kolmannen sijan ansaitsi peräti viisi kuvaajaa: Kimmo Kiviranta (Muistan sinua), Osmo Turkulainen (Laakafilmille valokuva onnistuu aina), Ritva Lehtonen (Ja Aatami antoi omenan) Jussi Helimäki (Keittiöasetelma) ja Lassi Ritamäki (Kolmas pyörä).

Parhaiden kuvien näyttely on esillä Espoossa Viherlaakson kirjastossa 28.4.–16.5.2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.