"Kuljettaja, lähdetään tuon gasellin perään" – näitä luontokuvia et pysty katsomaan ulvomatta naurusta

ELÄIMET Haltian näyttely tarjoaa hulvattoman hauskoja luontokuvia.

Missä se lounas menee? Angela Bohlke

Anneli Tuominen-Halomo

Suomen luontokeskus Haltiassa on näyttely, joka saa hyvälle tuulelle. Valokuvaajat ovat onnistuneet vangitsemaan villieläimiä koomisiin tilannekuviin.

Näyttely perustuu Comedy Wildlife Photography Awards -kilpailun parhaisiin kuviin. Kuvagalleriaan on voinut tutustua sosiaalisessa mediassa, joten nyt kuvat ovat ensimmäistä kertaa nähtävillä fyysisessä muodossa.

–Kuka tahansa voi lähettää kilpailuun kuvia eikä kuvia saa manipuloida, kertoo näyttelypäällikkö Petri Ryöppy, jonka ansiosta kuvat saatiin Haltiaan.

Missä se lounas menee? Kuva:Angela Bohlke

Lintumaailman filosofi?Kuva:Austin Thomas

Nou hätä -näyttelyssä on nähtävillä vuoden 2015 ja 2016 kilpailujen parhaimmisto, yhteensä noin sata valokuvaa. Villieläimet on kuvattu niiden luonnollisissa elinympäristöissä.

–Tällaisten kuvien ottamiseen tarvitaan ammattitaidon lisäksi myös hyvää tuuria, Ryöppy naurahtaa.

Valokuvaajat ja valokuvat ovat eri puolilta maailmaa. Yksi kuvista, Tanssiva karhu, on kuvattu Sallassa, mutta kuvaaja on ranskalainen.

–Hyvin tulostetun valokuvan katsominen on ihan eri asia kuin pienen kuvan katsominen netissä. Isossa kuvassa kuvan juju avautuu paljon paremmin, Haltian johtaja Tom Selänniemi muistuttaa.

Näyttelyä varten on tehty myös oma äänimaailma, jossa kuuluu muun muassa hyeenan ja seepran ääntelyä.

Ulkonäyttelyalueelle avataan toukokuun puolivälissä Mies ja sudet -näyttely, jossa on esillä maailman kuuluisimman luonto- ja susikuvaajan Jim Brandenburgin kuvia. Parhaat kuvat ovat Alaskasta ja Minnesotasta.

Haltian päänäyttelyä uudistetaan vaiheittain. Näyttelykokemusta syventää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi oleva audio-opastus.

–Kuvauksia tehtiin talvella ja tehdään edelleen eri puolilla Suomea ja lähtökohtina ovat muun muassa suomalainen mytologia ja vuoden kierto, Selänniemi kertoo.

Mukaan on otettu myös urbaani luonto. Vuosaaressa on käyty kuvaamassa jääkarusellia.

Uutta näyttelyn talviosiossa on muun muassa tarina lumikiteen synnystä, johon on projisoitu maailmankuulun lumikidekuvaaja Pekka Honkakosken otoksia.

Uutta päänäyttelyn panoraamaseinällä on australialaisen mediataiteilijan Andy Thomasin Visual sounds of Finland. Se on taiteilijan näkemys siitä, miltä viiden Suomessa esiintyvän lintulajin laulu näyttää.

Taideteoksia luodessaan taiteilija hyödyntää sekä maalaustekniikkaa että tietokonemallintamista.

Nou Hätä

Nou hätä -näyttely jatkuu koko kesän Suomen luontokeskus Haltiassa, Nuuksiontie 84, Espoo.

Comedy Wildlife Photography Awards -kilpailun ovat luoneet luontokuvaajat Paul Joynson-Hicks ja Tom Sullam.

Kilpailun virallinen kumppani on brittiläinen vuonna 1984 perustettu eläintensuojelua ja -oikeuksia puolustava järjestö, Born Free.

No hätä -näyttelyn valokuvat ovat myynnissä ja niistä saatu voitto lahjoitetaan Born Free -luonnonsuojelujärjestölle.

Haltia on avoinna 30.9. asti joka päivä kello 10–18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.