Tässäkö kesän festareiden kuumin nimi? Töölön Ketterä sai nimensä painimisesta ja kiertää nyt Suomen suurimpia tapahtumia

MUSIIKKI Rapduo Töölön Ketterä haluaa todistaa, että Töölö ei ole pelkästään "mummo - ja kivitalolähiö".

Jos et ole vielä kuullut nimeä Töölön Ketterä, tänä kesänä todennäköisesti kuulet. Ainakin jos olet menossa festareille.

Matti8:n ja Handshakingin muodostaman duon nimi tuo ehkä mieleen paikallisen kutosdivarin futisjengin, mutta on tosiasiassa yksi suomalaisen musiikkimaailman nousevista nimistä.

Töölön Ketterä oli mun tappelunimi."

Siitä kertoo jo levydiili JVG:n luotsaamalla PME Recordsilla, jolla muun muassa Alma luo tällä hetkellä kansainvälistä uraa. Kaksikko on pelkästään tänä kesänä kiinnitetty Flow Festivaliin, Ruisrockiin ja Blockfestiin. Pienemmistä tapahtumista puhumattakaan.

–Keikkailtiin viime kesänä jo aika paljon ja mietittiin miten homman voisi tehdä vielä isommin. Tänä vuonna keikat on samoissa paikoissa, mutta isommilla lavoilla, Matti8 toteaa.

Töölön Ketterän tarina on samalla tarina ystävyydestä. Yläasteikäisestä toisensa tunteneet Matti8 ja Handshaking bändikaveruuden lisäksi myös asuvat ja viettävät vapaa-aikaa yhdessä.

Suurimman osan ajasta yhteistyö on saumatonta.

–Kyllä tänä aamuna tuli taas vähän tiuskittua, mutta ei mitään isompaa riitaa ikinä ole, Matti8 nauraa.

–Tunnemme toisemme jo niin hyvin, että tiedetään milloin ei kannata jatkaa. Meidän kämpässä saa laittaa oven kiinni, jos haluaa omaa rauhaa. Siitä ei pahastuta.

Kaksikko muutti aikoinaan kahdestaan Töölöön. Pian syntyikin ajatus, että heidän musiikkiprojektinsa edustaisi kaupunginosaa, joka Suomi hip-hopissa ei kenties ole ollut yhtä trendikäs kuin Kontulan ja Malminkartanon kaltaiset lähiöt.

–Töölöhän pääasiassa tunnutaan miellettävän sellaiseksi mummo - ja kivitalolähiöksi, mutta nykyään täällä on paljon nuoriakin. Olemme saaneet niin faneilta, asukkailta kuin kollegoiltakin pelkästään positiivista palautetta alueen esiin nostamisesta, Matti8 toteaa.

–Ihmiset ovat hoksanneet, että emme yritä esittää mitään, mitä emme ole. Jos tekisimme sellaista juttua, että elämä täällä on tosi rankkaa, niin ehkä jengi sitten vähän ihmettelisi, Handshaking toteaa.

Töölö on selviö, mutta mistä tulee Ketterä?

–Töölön Ketterä oli itse asiassa alunperin lempinimeni. Meillä oli vanhassa kämpässä neljä sälliä saman katon alla ja siellä oli paljon sellaista leikkimielistä painimista. Töölön Ketterä oli mun tappelunimi. Se oli kaikista niin hyvä, että se jäi, Handshaking heittää.

Nyt kaksikon tavoite on vakinaistaa paikkansa keikkarintamalla.

–Oltiin Emma-gaalassa ehdokkaana vuoden tulokkaaksi. Voittoa ei tullut, mutta kun istui samassa pöydässä kovien nimien kanssa ja katsoi kun pystejä jaettiin, kyllä siinä nälkä jäi, Matti8 lupaa.