HSL:n reittiopas näyttää kohta myös vapaat kaupunkipyörät

TESTISSÄ Moottori testasi reittioppaat. Näin uudistunut Reittiopas pärjäsi.

Reittiopas kattaa HSL-alueen, johon kuuluvat Espoo, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo. Roman Razinkov, Moottori.fi

Moottori.fi

Joukkoliikenne on vahva vaihtoehto Helsingin seudulla ja muissa isommissa kaupungeissa ja niiden välillä.

Helsingin seudulla on satojen bussilinjojen lisäksi tarjolla lukuisia lähijunia, metro ja raitiotielinjat.

Joukkoliikenteen käytön hallitseminen on hyödyllinen kansalaistaito myös autoileville. Päivittäiskäyttäjät hallitsevat vakioreitit ja aikataulut, mutta satunnainen käyttäjä ei tahdo saada selvää sekavalta näyttävästä reitti-, lippu- ja aikatauluviidakosta.

Palvelulla on 150 000 mobiilikäyttäjää päivittäin. Vain vanhalla IE:llä opas jumitti.

Uudistunut HSL-alueen Reittiopas etsii hetkessä joukkoliikenneyhteydet eli bussit, lähijunat, metron, raitiovaunut ja Suomenlinnan lautan.

Reittiopas toimii ovelta ovelle, sisältäen myös kävelyosuudet. Opas kattaa HSL-alueen, johon kuuluvat Espoo, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo. Opas yhdistää reitit ja aikataulut sekä lähtö- ja määränpäätiedot matkustusvalmiiksi reittiehdotuksiksi haluttuna päivänä haluttuun kellonaikaan. Opas näyttää kolme tai viisi reittiehdotusta, kulkuvälineet, aikataulut ja vaihtoajat ja -paikat karttoineen. Palvelua voi käyttää joko lähtö- tai saapumisajan mukaan.

Reittiopas palvelee erityisen hyvin mobiilikäyttäjiä, joita on päivittäin 150 000.

Kotitietokoneella Internet Explorerin vanhahkolla selaimella palvelu jumitti, muilla selaimilla ja älypuhelimella toiminta oli sähäkkää.

Lähelläsi-toiminto näyttää hetkessä, mitä pysäkkejä ja kulkuneuvoja on lähellä tarjolla. Reittihaun voi tehdä syöttämällä pelkästään määränpään – kiitos automaattipaikannuksen.

Älypuhelimeen välähtää kolme vaihtoehtoa ja reitin yleiskartta. Kutakin vaihtoehtoa klikkaamalla saa näkyviin tarkat reittitiedot ja selkeät kartat kunkin reittiehdotuksen lähtöpaikasta, vaihtopaikasta ja määränpäästä.

Oppaan hakua voi personoida valitsemalla omat suosikkipaikat, halutut kulkuneuvot ja säätämällä esimerkiksi kävelynopeutta, vaihtoaikaa ja vaihtojen määrää.

Toukokuussa reititykseen tulevat myös kaupunkipyörät. Opas kertoo, montako pyörää on vapaana ja milloin on esimerkiksi nopeampaa mennä pyörällä kuin odottaa ratikkaa.

HSL:n reittiopas: www.reittiopas.fi Käyttökielet: suomi, englanti, ruotsi, tunnistaa myös slangi-ilmaisuja. Samassa osoitteessa poikkeustiedotteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tapiolan kahluualtaalla oleilleen koronaviruksen kantajan jäljiltä ei tiedossa jatkotartuntoja – koronapuhelin ruuhkautui tapauksen tultua julki
 2. Espoossa todettu 901 varmistettua koronatartuntaa – viikon aikana kuusi uutta tapausta
 3. Nyt asfaltoidaan vähäliikenteisempiäkin teitä – kunnostukseen viime vuosia enemmän rahaa
 4. Masalan ekoälykylä on nyt kuntapäättäjien käsissä – idean isä toivoo ripeitä ratkaisuja, muuten hanke ei toteudu sellaisenaan
 5. Valitus hylättiin – Espoon kaupungintaloa ei suojella
 6. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 7. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 8. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 9. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 10. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 11. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 12. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 13. HSL lisää viikonloppuun yli 3 000 bussivuoroa – Matkustajamäärissä iso loikkaus, kun ravintoloiden aukiolot vapautuivat
 14. Eero Sintonen ja Sakarat tekee musiikkia, joka sopii suomalaiseen mielenmaisemaan
 15. Suomesta löytyi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.