"Sudet tulevat olemaan nyt meidän arkea" – Reviirit ulottuvat yhä lähemmäs pääkaupunkiseutua

SUDET Susien reviirit ovat tulleet yhä lähemmäs pääkaupunkiseutua.

Espoon ja Kirkkonummen tiistaisissa susihavainnoissa ei ole Espoo-Kauniaisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Fredrik Eklundhin mukaan mitään poikkeuksellista. Eklundhin mukaan susien reviirit ulottuvat nyt yhä lähemmäksi pääkaupunkiseutua, joten susien vierailuja on odotettavissa.

–Meidän käsitys on se, että sudet tulevat olemaan nyt meidän arkea, Eklundh sanoo.

Susivierailujen määrä on kasvanut."

Eklundhin mukaan syynä on susikannan kasvu.

Sudet ovat ottaneet reviireikseen uusia alueita yhä lähempää pääkaupunkiseutua.

–Kukaan ei olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut, että sudet tulevat tällä tavalla ihmisten ilmoille. Kaikki ovat kuvitelleet, että susi on erämaan eläin. Nyt susi onkin urbanisoitunut, ja tämä trendi jatkuu. Tulemme näkemään susia yhä useammin.

Espoon ja Kirkkonummen alueilla on tehty pelkästään tämän vuoden aikana kymmeniä susihavaintoja. Samasta yksilöstä tehdään kuitenkin yleensä useita havaintoja.

Helmikuussa kohistiin Vantaalla liikkuneesta sudesta. Nurmijärveltä puolestaan löytyi maaliskuussa kuollut susi.

–Susivierailujen määrä on kasvanut. Kun yksittäinen susi lähtee laumasta, se voi jolkottaa pitkiä matkoja, kunnes löytää kumppanin ja alkaa tulla jälkeläisiä. Susi, joka vieraili eilen Espoossa voi olla viikon päästä Pohjanmaalla, Eklundh muistuttaa.

Riistapäällikkö Visa Eronen Suomen riistakeskuksesta sanoo, että aika näyttää, miten säännöllisiksi susihavainnot pääkaupunkiseudulla muodostuvat.

–Tällaiset vierailut eivät ole olleet kovin yleisiä näin lähellä pääkaupunkiseutua. Enenevässä määrin susia on kuitenkin Uudellamaalla havaittu asutusalueiden liepeillä, välillä myös päiväsaikaan, Eronen pohtii.

–Mikäli pentuelaumoja on lähialueilla, tulee ainakin nuoria yksilöitä vaeltamaan täällä jatkossakin elinalueita etsiessään.

Poliisin mukaan Espoossa tiistaina nähty susi oli nuorehko ja isokokoinen ja käyttäytyi poikkeuksellisen pelottomasti. Todennäköisesti samasta sudesta oli tehty vastaavanlaisia havaintoja muutamaa päivää aikaisemmin lähialueilta.

Riistanhoitoyhdistysten suurpetoasiamiehet osallistuivat tiistaina poliisin pyynnöstä suden karkottamiseen Espoosta. Tämän jälkeen sudesta tehtiin havaintoja Kirkkonummen Masalassa.

Susi jakaa kansaa voimakkaasti mielipiteitä myös pääkaupunkiseudulla. Riistanhoitoyhdistykseen ottavat yhteyttä sekä ne, jotka haluavat suojella sutta kaikin tavoin, kuin myös ne, jotka haluavat sudet pois ihmisten lähettyviltä.

–Riistanhoitoyhdistyksen tehtävä ei ole olla huolissaan. Me vain avustamme poliisia vapaaehtoistyönä, kun avustuspyyntö tulee, Eklundh sanoo.

Espoon-kartanon suden liikkeet

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi, että hätäkeskukseen tuli tiistaina 18.4. useita ilmoituksia Espoonkartanossa liikkuvasta sudesta.

Poliisi, riistakeskus ja paikalliset riistanhoitoyhdistykset karkottivat suden muun muassa koiraa käyttäen.

Suden havaittiin siirtyneen Kirkkonummen Masalan alueelle, josta jäljet johtivat edelleen Masalan pohjoispuolella olevalle metsäalueelle.

Poliisin tietoon ei ole tullut, että susi olisi aiheuttanut konkreettista vaaraa kenellekään.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut