Karhusaaren taiteilijat avaavat yhteisönsä ovet päiväksi vieraille

TYÖHUONEET Karhusaari-päivänä Sinebrychoffin huvilan historiallinen miljöö on avoinna kaikille.

Karhusaaren taiteilijat, muun muassa Seija Rissanen, Susanna Suikkari, Paul Laane, Hanna Maylett ja Marja Maljonen avaavat työhuoneensa oven vieraille. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Monet ohikulkijat ihmettelevät, mikä on se komea talo, joka sijaitsee Espoossa Länsiväylän kupeessa, lähellä Helsingin rajaa.

Se on Sinebrychoffin huvila ja Karhusaaren taidekeskus.

Karhusaaressa työskentelevät taiteilijat järjestävät kerran vuodessa avoimien ovien päivän. Silloin kaikilla on mahdollisuus tutustua kaikessa rauhassa hienoon rakennukseen, sen ympäristöön ja taiteilijoiden työhuoneisiin.

Karhusaaressa työskentelevät muun muassa taiteilijat Paul Laane, Susanna Suikkari, Marja Maljonen, Seija Rissanen, Nina Sarkima, Tuomas Gustafsson ja elokuvaohjaaja Hanna Maylett He kaikki pitävät työhuoneensa oven avoinna 23. huhtikuuta.

Ensimmäinen Karhusaaren avoimien ovien päivä on järjestetty jo vuosia sitten, mutta silloin kyse oli lähinnä kirjallisuuteen liittyvä tapahtumasta.

Paul Laane on suunnitellut Karhusaaren taiteilijoiden tapahtumaa varten julisteen ja logon, jotka ihmiset jo tunnistavat.

– Avoimet ovet ovat houkutelleet satoja kävijöitä. Uudet tulijat ihmettelevät ja ihailevat ympäristöä ja entiset kävijät tulevat uudelleen, Laane sanoo.

– Karhusaari-päivä on perhetapahtuma, koska miljöössä on paljon lapsia kiinnostavia asioita, Marja Maljonen jatkaa.

Paul Laanen työhuoneeseen pääsee salaoven kautta.

– Työhuoneestani pääsee vinttikamariin, jossa Mannerheim yöpyi Karhusaaressa käydessään, Laane mainitsee.

Kuka kirjoitti kakluunista löytyneet mysteerirunot?"

Tänä vuonna Karhusaaressa nähdään pieni, poikkeava näyttely.

– Teen pienimuotoisen näyttelyn mysteerirunoista, jotka löytyivät työhuoneeni kakluunista. Runojen kirjoittajasta ei ole tietoa, mutta paperit ovat olleet uunissa varmasti yli kymmenen vuotta. Alkuperäiset runot lahjoitetaan Suomen Kirjallisuuden Seuralle. Siellä ryhdytään selvittämään niiden alkuperää, Hanna Maylett kertoo.

Karhusaaressa on työskennellyt useita kirjailijoita, muun muassa Tommy Tabermann

Mysteerirunot on ilmeisesti kirjoitettu vanhalla kirjoituskoneella ja niissä on käsin tehtyjä korjauksia. Runoja on toista kymmentä ja osan sävy on aika eroottinen.

Karhusaaressa työskentelevät taiteilijat näkevät, että alueesta voisi kehittää kaupunkilaisten kesäisen ulkoilmaolohuoneen. Alueen rempallaan olevat rakennukset pitäisi kunnostaa.

Päärakennuksessa on taiteilijoiden työhuoneiden lisäksi juhlatiloja, joita vuokrataan yksityiskäyttöön. Muista rakennuksista vain Hevosmiehen talo on osittain käytössä.

– Meijerirakennukseen sopisi nuorten bänditila. Navetan takana on amfiteatterimainen rakennelma, josta saisi pienellä vaivalla ulkoilmateatterin lapsille, Seija Rissanen maalaa.

– Onko Karhusaarta otettu rantaraittikeskusteluissa huomioon, Paul Laane kysyy.

Taiteilijoiden mielestä alueen kehittäminen olisi järkevää nyt, koska länsimetron liikennöinnin myötä Karhusaareen päästä mukavasti sekä Koivusaaren että Keilaniemen asemilta.

Karhusaari-päivä

Avoimet ovet Karhusaaren taidekeskuksessa Espoossa sunnuntaina 23. huhtikuuta kello 10–17, osoitteessa Karhusaarenpiha 5.

Historiakierros huvilassa kello 10.30 ja 14.30, oppaana Tiina Hero Espoon kaupunginmuseosta.

Taidenäyttelyssä ja myynnissä grafiikkaa ja öljymaalauksia.

Musiikkiesitys kello 12.30. Lauluntekijät Petri Aho ja Taina Laane.

Kahvila palvelee kävijöitä.

Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatilanne rauhallinen Espoossa – kuusi uutta tartuntaa
 2. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 3. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 4. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 5. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 6. Matkustitko näillä laivavuoroilla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 8. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 9. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 10. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 11. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 12. Luontoretki tutustuttaa Leppävaaran luontoon ja Hanikan luontopolkuun – ilmoittauduttava yhä ennakkoon
 13. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 14. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 15. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.