Karhusaaren taiteilijat avaavat yhteisönsä ovet päiväksi vieraille

TYÖHUONEET Karhusaari-päivänä Sinebrychoffin huvilan historiallinen miljöö on avoinna kaikille.

Monet ohikulkijat ihmettelevät, mikä on se komea talo, joka sijaitsee Espoossa Länsiväylän kupeessa, lähellä Helsingin rajaa.

Se on Sinebrychoffin huvila ja Karhusaaren taidekeskus.

Karhusaaressa työskentelevät taiteilijat järjestävät kerran vuodessa avoimien ovien päivän. Silloin kaikilla on mahdollisuus tutustua kaikessa rauhassa hienoon rakennukseen, sen ympäristöön ja taiteilijoiden työhuoneisiin.

Karhusaaressa työskentelevät muun muassa taiteilijat Paul Laane, Susanna Suikkari, Marja Maljonen, Seija Rissanen, Nina Sarkima, Tuomas Gustafsson ja elokuvaohjaaja Hanna Maylett He kaikki pitävät työhuoneensa oven avoinna 23. huhtikuuta.

Ensimmäinen Karhusaaren avoimien ovien päivä on järjestetty jo vuosia sitten, mutta silloin kyse oli lähinnä kirjallisuuteen liittyvä tapahtumasta.

Paul Laane on suunnitellut Karhusaaren taiteilijoiden tapahtumaa varten julisteen ja logon, jotka ihmiset jo tunnistavat.

– Avoimet ovet ovat houkutelleet satoja kävijöitä. Uudet tulijat ihmettelevät ja ihailevat ympäristöä ja entiset kävijät tulevat uudelleen, Laane sanoo.

– Karhusaari-päivä on perhetapahtuma, koska miljöössä on paljon lapsia kiinnostavia asioita, Marja Maljonen jatkaa.

Paul Laanen työhuoneeseen pääsee salaoven kautta.

– Työhuoneestani pääsee vinttikamariin, jossa Mannerheim yöpyi Karhusaaressa käydessään, Laane mainitsee.

Kuka kirjoitti kakluunista löytyneet mysteerirunot?"

Tänä vuonna Karhusaaressa nähdään pieni, poikkeava näyttely.

– Teen pienimuotoisen näyttelyn mysteerirunoista, jotka löytyivät työhuoneeni kakluunista. Runojen kirjoittajasta ei ole tietoa, mutta paperit ovat olleet uunissa varmasti yli kymmenen vuotta. Alkuperäiset runot lahjoitetaan Suomen Kirjallisuuden Seuralle. Siellä ryhdytään selvittämään niiden alkuperää, Hanna Maylett kertoo.

Karhusaaressa on työskennellyt useita kirjailijoita, muun muassa Tommy Tabermann

Mysteerirunot on ilmeisesti kirjoitettu vanhalla kirjoituskoneella ja niissä on käsin tehtyjä korjauksia. Runoja on toista kymmentä ja osan sävy on aika eroottinen.

Karhusaaressa työskentelevät taiteilijat näkevät, että alueesta voisi kehittää kaupunkilaisten kesäisen ulkoilmaolohuoneen. Alueen rempallaan olevat rakennukset pitäisi kunnostaa.

Päärakennuksessa on taiteilijoiden työhuoneiden lisäksi juhlatiloja, joita vuokrataan yksityiskäyttöön. Muista rakennuksista vain Hevosmiehen talo on osittain käytössä.

– Meijerirakennukseen sopisi nuorten bänditila. Navetan takana on amfiteatterimainen rakennelma, josta saisi pienellä vaivalla ulkoilmateatterin lapsille, Seija Rissanen maalaa.

– Onko Karhusaarta otettu rantaraittikeskusteluissa huomioon, Paul Laane kysyy.

Taiteilijoiden mielestä alueen kehittäminen olisi järkevää nyt, koska länsimetron liikennöinnin myötä Karhusaareen päästä mukavasti sekä Koivusaaren että Keilaniemen asemilta.

Karhusaari-päivä

Avoimet ovet Karhusaaren taidekeskuksessa Espoossa sunnuntaina 23. huhtikuuta kello 10–17, osoitteessa Karhusaarenpiha 5.

Historiakierros huvilassa kello 10.30 ja 14.30, oppaana Tiina Hero Espoon kaupunginmuseosta.

Taidenäyttelyssä ja myynnissä grafiikkaa ja öljymaalauksia.

Musiikkiesitys kello 12.30. Lauluntekijät Petri Aho ja Taina Laane.

Kahvila palvelee kävijöitä.

Vapaa pääsy.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut