Tällainen oli kostea lounas sotakesällä 1942: legendaarinen viinas tekee paluun – kuvat

Kaupungeissa juhlilla oli prameammat olosuhteet. Näin annosteltiin ryyppyjä Helsingissä 4. kesäkuuta 1942. SA-kuva

toimitus

Jatkosodan aikana rintamamiehille jaettu konjakki tulee myyntiin uudenaikaistettuna versiona. Tuntemattomasta sotilaastakin tuttu "Puolustuslaitos leikattua konjakkia" on aidon konjakin ja vodkan sekoitus.

Leikattu konjakkikuuluu sodanaikaisiin Puolustuslaitos-alkoholituotteisiin, jotka esiteltiin alun perin 1942 juhlistamaan ylipäällikkö C.G.E Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäiviä 4. kesäkuuta.

Mannerheim vaati, että hänen merkkipäivänään jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle piti tarjota arkipäivän ruokailua parempi ateria (katso fakta alta) ja virallisen annoksen kokoinen syntymäpäiväryyppy.

Miehille jaettiinvirallinen annos, eli 10 senttiä viinaa. Se tarkoitti, että yksipulloalkoholia jaettiinviiden miehen kesken.

Näin päivää kuvattiinJalkaväkirykmentti 2:n 5. komppanian sotapäiväkirjassa:

–Aloitti tykistömme kaikilla pattereilla kiivaan tulen ryssän puolella. Sotamarsalkkamme 75v. päivän johdosta. Päivä kuluikin rauhallisesti juhlapäivän merkeissä, vaikka saimmekin 100 gr. konjakkia mieheen.

–Klo 17–20 oli juhlapäivällinen Mannerheimin 75-vuotispäivän kunniaksi. Päivällisellä tarjoiltiin riisipuuroa, hedelmäkeittoa, 10 senttilitraa konjakkia, korviketta keksien kera ja savukkeita. Juhlatunnelma oli korkealla. Komppanianpäällikön kehotuksesta noustiin ruokailun välillä ylös ja otimme ”napsut” Mannerheimin kunniaksi ja jatkuvalle menestykselle, kommentoitiin 53. Talouskomppanian sotapäiväkirjassa.

Puutteellisissa oloissa ryyppy saattoi olla mitä tahansa käsille saatua alkoholia, kuten pöytäviinaa, vaakunaviinaa tai rommiviinaa.

Leikatun konjakin tuo uustuotantoon Puolustuslaitos Beverages. Sen toimitusjohtaja Juuso Syrjä uumoilee, että "leikattu" on jo kadonnut kansan muistista.

Viimeksi sodanajan klassikkojuomaa juotiin Suomessa 75 vuotta sitten.

–Me suomalaiset ammennamme perinteistä ja kunnioitamme historiaamme. Siksi olikin hämmentävää törmätä tällaiseen, kansan kollektiivisesta muistista jo kadonneeseen, mutta alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan ainutlaatuisen tärkeään juomaan, Syrjä kommentoi yhtiön tiedotteessa.

–Uustuotannolla haluamme osaltamme kunnioittaa juoman alkuperäistä käyttötarkoitusta historiallisen erikoistapahtuman juhlistamiseksi

Syrjän mukaan nykyaikaisen juoman maku on – nykyisten raaka-aineiden paremmuudesta ansiosta – kehittynyt sitten 1940-luvun.

Leikatun konjakin ohella myynnissä on ollut jo vuodesta 2015 lähtien "Puolustuslaitos viinaa"-vodka.

Leikattua konjakkia saa Alkon tilausvalikoimasta ja ravintoloista kautta maan. Alkon hyllyyn juoma tulee 25. toukokuuta. Mannerheimin syntymästä tulee kesällä kuluneeksi 150 vuotta.

Juomat valmistaa kuopiolainen juomanvalmistaja Lignell & Piispanen.

Näin rintamamiehet söivät 4.6.1942

Ylimääräisen ylipäällikön syntymäpäiväjuhlan ruoka-annoksen koostumus kokonaisuudessaan:

60 grammaa voileipäkeksejä

870 grammaa riisiryynejä

20 grammaa maitojauhetta

40 grammaa rusinoita

15 grammaa puurokastikejauhetta

15 grammaa kahvinkorviketta

20 grammaa palasokeria

5 savuketta

10 senttiä väkijuomia.

Lisäksi miehille jaettiin ylipäällikön määräyksestä "virallisen annoksen kokoinen" syntymäpäiväryyppy.

Annoksia jaettiin yhteensä 476 486 kappaletta ja ne maksoivat yli 6,5 miljoonaa markkaa.

Lähde:Puolustuslaitos Beverages

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asunnon osto etänä yleistynyt – korona kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla
 2. Lämpö toi ryntäyksen ja roskaa – Bodominjärven murhapaikalla on telttailtu ja poltettu nuotiota, vaikka se on kielletty
 3. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 4. Gräsan uurnalehdon kunnostus alkoi – muistoesineet kehotetaan hakemaan perusparannuksen ajaksi pois
 5. Tapiolan pihoilta Espoon johtajaksi – 60 vuotta täyttävä Jukka Mäkelä on varttunut yhdessä kasvavan Espoon kanssa
 6. Länsirannan puisto kuntoilualueineen kunnostetaan – lisää roskiksia ja penkkejä
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Raidejokerin työt aiheuttavat muutoksia kevyen liikenteen reitteihin Linnoitustiellä Leppävaarassa
 11. Hammashoidon arkipäivystys muuttaa Espoon sairaalaan
 12. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 13. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.