”Rottien jälkiä jopa parvekkeella” – rakentaminen sai rotat liikkeelle Tapiolassa

TIHULAISET Tapiolalaisessa taloyhtiössä syntyi kinaa lintujen ruokinnasta.

Lintujen – ja samalla rottien – ruokinnasta kehkeytyi kiista Tapiolan Hakalehdossa sijaitsevassa taloyhtiössä. Taloyhtiön pihassa ja lähialueella ruokittiin läpi talven lintuja, kieltokylteistä huolimatta.

– Kun aamuhämärän aikaan katselimme ruokintapaikalle, siellä näkyi useita rottia, jopa neljä kerralla. Rotat ovat ovelia ja liikkuvat vain hämärän aikaan. Useimmat eivät niitä näe, eivätkä siksi usko, että niitä onkaan, asukas kommentoi.

– Lintuja on ruokittu jopa suoraan maahan heitetyillä leivänpaloilla. Esimerkiksi läheisen koirapuiston ja leikkipuiston tuntumassa on rotankoloja, ja olemme yrittäneet tukkia niitä, toinen asukas alueelta kertoo.

Naapurisovun säilyttämiseksi asukkaat eivät halua esiintyä omilla nimillään.

Sekä kaupunki että asukkaat veivät alueelle kieltokylttejä, ja asukkaat kävivät jopa siivoamassa ruokia pois. Alueella kävi lopulta myös tuhoeläinten hävitykseen erikoistunut yritys.

– Hyvin suurella todennäköisyydellä rotat ovat kiipeilleet myös kerrostalon parvekkeille ja ikkunalaudoille. Näin parvekkeella selkeitä jälkiä, jotka eivät missään tapauksessa voineet olla oravan jälkiä, asukas kertoo.

Lintujen ruokinta saatiin asukkaiden mukaan lopulta loppumaan, ja rottaongelma on nyt helpottanut Hakalehdossa. Tapiolan alueella mellestää kuitenkin rottia myös muualla.

– Rottia on eri puolilla Tapiolaa liki kahden kilometrin säteellä keskustasta, esimerkiksi Otsolahden reunoilla. Mikään uusi ilmiö ne eivät ole, mutta räjäytykset ja rakentaminen ovat saaneet ne liikkeelle, arvioi isännöitsijä Jaakko Viiala Isännöitsijätoimisto H&J Viialasta.

Samaa sanoo Espoon tuholaistorjunnan Sten Dahlström

– Jos jossakin rakennetaan, rotat hakeutuvat rauhallisemmille alueille. Rottia näkyi erityisesti metroreitin varrella, mutta tilanne on nyt rauhoittunut ainakin Helsinki-Matinkylä -välillä, jossa louhintoja ei enää tehdä. Siitä länteen Espoonlahteen päin rottainvaasiota ei ole vielä tullut, Dahlström toteaa.

Rottia on kuitenkin myös muualla Espoossa. Dahlström arvioi, että yritys käy tekemässä torjuntoja viikoittain kymmenissä kohteissa eri puolilla kaupunkia. Dahlströmin tuntuman mukaan rotat ovat lisääntyneet.

– Lintujen syöttäminen talvella aiheuttaa ongelmia, mutta myös leudot talvet auttavat asiaa. Leutoina talvina rotat pärjäävät hyvin ja lisääntyvät, Dahlström sanoo.

Espoo ei kiellä

Espoo ei suosittele lintujen ja oravien ruokkimista taajaan asutuilla alueilla. Kiellettyä lintujen ja oravien ruokkiminen ei kuitenkaan ole.

Ruokkiminen saattaa aiheuttaa piha-alueiden, parvekkeiden ja muiden oleskelupaikkojen tahraantumista ulosteilla. Lisäksi linnut ja oravat voivat levittää tarttuvia tauteja, kuten salmonellaa.

Ruokintapaikoille ja niiden ympäristöön jäävät leivän- ja pullanmurut houkuttelevat paikalle myös rottia.

Ruokintapaikkaa ei saa sijoittaa asuntojen tai leikkipaikkojen välittömään läheisyyteen.

Maahan ruokkiminen ei ole suositeltavaa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut