Tutkimustulos yllättää: Räjähdysmäisesti kasvanut merimetsokanta ei olekaan uhka kalastajien saaliille

Merimetso on rauhoitettu EU:n lintudirektiivillä ja luonnonsuojelulailla. Pesien ja lintujen häiritseminen ilman lupaa on kiellettyä. Arkisto/Pekka Salonen

Inka Töyrylä

Suomen ympäristökeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta selviää, että ahven- ja kuhasaaliit eivät ole pienentyneet alueilla, joilla on paljon merimetsoja.

Merimetsokanta on kasvanut myös itäisen Uudenmaan alueella viime vuosina reippaasti.

–Merenrantakaupunkeina ja saariston elinvoimaisuutta hyödyntävinä kuntina Loviisan ja Porvoon alueella on kyse merkityksellisestä asiasta. Erityisesti kalastajien kannalta tieto on huojentava, Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistyksen tiedottaja Mirja Suhonen

Tutkimus kattaa koko Suomen rannikkoalueen perämerelle ja merenkurkkuun saakka.

Merimetsokannan voimakas kasvu on huolestuttanut kalastajia.

–Uusi tutkimus osoittaa, että huoleen ei ole aihetta. Kalakanta ei suinkaan vähene, vaikka kalat ovatkin merimetsojen sapuskaa, vaan pääasiallisesti päinvastoin, Suhonen sanoo.

Vaikka merimetsot syövät rannikkoalueella huomattavia määriä kalaa, niin niiden saaliiksi päätyvät keskimäärin pienikokoisemmat kalat kuin kalastajien pyydyksiin. Keskenkasvuisia kaloja on rannikkovesissä runsaasti ja niiden kuolevuus on luonnossa suurta muutenkin.

–Kalastuskokoiset saaliskalat päätyvät kalastajien pyydyksiin ja vesistön rehevöitymisen väheneminen pienen kalakannan karsiutuessa antaa isommille kaloille lisää kasvutilaa, Suhonen selittää.

Itäisellä Uudellamaalla merimetsojen kanta on kasvanut voimakkaasti vuodesta 2004 ja ne jakavat ihmisten mielipiteet hyvin vahvasti.

Moni vesillä kulkija on kiinnittänyt huomionsa pieniin luotoihin ja saariin, "aavesaariin", joista puusto on kuollut merimetsojen ulosteiden vuoksi.

–Merimetsot kuitenkin jättävät jälkeensä hyvän kasvualustan viherkasveille, joskaan kuivuneet puut eivät elvy. Muutaman vuoden kuluttua merimetsojen muutettua majaa, saaret taas kukoistavat. Luonnon kiertokulkuun kuuluu tällainenkin.

–Tämän Luomuksen julkistaman tutkimuksen perusteella merimetsoja ei tarvitse nykyisestään vähentää eikä mitenkään vihata, Suhonen sanoo.

Merimetso

Merimetso on musta, muodoltaan jättiläismäistä silkkiuikkua tai venytettyä kuikkaa muistuttava pelikaanilintu, jota näkee saariston luodoilla usein valtavina parvina.

Merimetso palasi Suomeen pesimään parinsadan vuoden tauon jälkeen 1996. Kanta vahvistui nopeasti ja 2015 niitä arvioitiin olevan jo noin 24000 paria.

Merimetsojen pesimäalueet ovat tyypillisesti varsin karuja, sillä niillä sijaitseva puusto ja muu kasvillisuus kuolevat merimetsojen ulostekuorman seurauksena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät
 2. Keski-Espoon uimahallin kävijärajoitus poistui – Leppävaarassa yhä voimassa maauimalassakin
 3. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 4. Espoonlahden uimahallin laajennus vaatii kaavamuutoksen – peruskorjaus onnistuisi ilmankin
 5. Saaristoa voi siistiä Espoossa myös meloen – rannikolta kerätty jo yli 260 kiloa roskaa
 6. Mielipide: Mitä kaupunkipyörien keräily ja korjaaminen meille maksaa?
 7. Mielipide: Sähkön siirtohinnoilla rahastaminen pitää lopettaa
 8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 9. Mielipide: Laki velvoittaa pankit päivittämään asiakastiedot
 10. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 11. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 12. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Susijengi pelaa Metro-areenalla heinäkuun lopussa – julkista lipunmyyntiä ei ole tulossa
 15. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.