Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko Espoon valtuustossa vihapuhetta? – Ps-poliitikko ja valtuustopomo eri linjalla

Valtuutettu Abdirahman Alin (sd.) näkemykset vihapuheen yleisyydestä Espoon kaupunginvaltuustossa ovat nostattaneet valtuutetujen kesken kiivasta keskustelua. Ali kertoo Länsiväylän haastattelussa olevansa väsynyt kuuntelemaan vihapuhetta valtuustossa.

Toimitus kysyi vihapuheasiaan kommentit valtuuston puheenjohtajalta ja perussuomalaisten ryhmänjohtajalta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.) muistuttaa, että hänen tehtävänään on muun muassa huolehtia siitä, että keskustelu kokouksissa säilyy asiallisena.

– Minulla on aivan selkeästi nollatoleranssi rasististen puheiden suhteen. Jos sellaisia puheita on pidetty, minä olen keskeyttänyt tällaisen puheenvuoron, Guzenina muistuttaa.

Viime valtuustokokouksessa käsiteltiin Espoon turvallisuusselvitystä ja Guzenina arveli jo etukäteen, että silloin valtuustosta kirvota myös arveluttavia puheita.

Vihapuheeseen syyllistynyt valtuutettu saa kaksi varoitusta – ja sitten ulos."

Hän teki kokouksen alussa selväksi sen, että vihapuheeseen syyllistynyt saa kaksi varoitusta – jos vihapuhetta sen jälkeen kuuluu, Guzenina pyytää vahtimestareita poistamaan valtuutetun salista.

Ketään ei ole tarvinnut valtuuston kokouksesta vielä poistaa.

– Kyse ei tietenkään ole siitä, etteikö maahanmuuttopolitiikasta voitaisi olla eri mieltä, se on aivan selvä asia. Kyllä siitä edelleenkin voi kritisoida ja puhua myös sen harjoittamista vastaan.

Viime syksynä Guzenina halusi sitouttaa kaikki valtuutetut toimimaan samansuuntaisesti: kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajat allekirjoittivat ryhmänsä puolesta sitoumuksen olla käyttämättä kokouksissa ketään syrjivää kieltä.

– Huomasin kuitenkin sen, että valtuutettu SimoGrönroos (ps.) repi tuon sitoumuspaperin näyttävästi pieniksi palasiksi. Kyllähän sekin teko jotain kuvastaa, Guzenina pohtii.

– Minua häiritsee se, että Timo Soini ei ole puolueen puheenjohtajana puuttunut tähän vihapuheongelmaan omiensa joukossa, Guzenina kertoo.Guzenina muistuttaa, että vihapuhe ei välttämättä ole aina verbaalista, vaan sitä voidaan esittää monella eri tavalla – jopa niin, että siihen on vaikea puuttua.

– Se voi olla tuhahtelua, huokailua, päänpudistelua tai ilveilyä juuri jonkun tietyn valtuutetun puhuessa, Guzenina arvioi.

"Kuntavaalit ovat tulossa ja demareiden puheet sen mukaisia."

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Seppo Huhta on suivaantunut Maria Guzeninan näkemyksistä.

– Herranjumala, eikö tämän kaupungin valtuustossa saa enää edes päätään pudistella? Huhta parahtaa.

– Näyttää kyse olevan vahvasti siitä, että vaalit ovat tulossa ja puheet ovat sen mukaisia. Sosialidemokraatit taistelevat perussuomalaisten kanssa samoista äänestäjistä ja demareilla näyttää olevan aikamoinen paine päästä Espoossa vihreiden ja meidän ohitsemme.

– Kyllä ovat aiheet vähissä, jos tällaisiin asioihin pitää puuttua!

Huhta muistuttaa, että rasistiset puheet ovat rangaistavia – mutta niin on myös perusteeton syyttely rasistiksi. Hänen kertomansa mukaan perussuomalaisten ryhmässä ei varsinaisesti ole keskusteltu suhtautumisesta vihapuheeseen ja rasismiin.

Simon Grönroosin suorittamaa paperinrepimistä Huhta ei omin silmin ole nähnyt.

– Pitäisi vihdoin viimein päästä siihen, että hoidettaisiin Espoon yhteisiä asioita, eikä puhuttaisi jostain päänpudisteluista. Minä en ole ketään valtuustokokouksissa haukkunut, se voidaan kuunnella vaikka nauhalta, Huhta korostaa.

Hänen mukaansa valtuustotyöskentely Espoossa on nyt yhtenäisempää kuin vielä muutama vuosi sitten.

– Esimerkiksi viime vuoden budjettineuvottelut sujuivat paremmassa yhteishengessä kuin esimerkiksi vuoden 2012 neuvottelut. Eri puolueet ovat monista asioista nyt enemmän samaa mieltä kuin aiemmin, Huhta pohtii.

Korjaus6.3. klo 9.30: Korjattu Simo Grönroosin nimi. Jutussa etunimi oli aluksi väärin.