Somalitaustainen kuntapoliitikko: "Joudun kuuntelemaan vihapuheita lähes joka valtuustossa"

KUNTAVAALIT

Sdp:n kaupunginvaltuutettu Abdirahman Ali on surullinen siitä, että vihapuheita ei ole saatu karsittua Espoon valtuuston kokouksista.  Päivi Tuovinen / Arkisto

Seppo Korkman

Huhtikuun kuntavaaleissa Espoossa valtuustopaikkaa kärkkyy satojen kantasuomalaisten lisäksi myös nelisenkymmentä maahanmuuttajaa.

Nykyisessä valtuustossa 75 edustajan joukossa maahanmuuttajien näkökulmasta asioita on katsellut yksi mies, 27 vuotta sitten Somalian sisällissotaa Espooseen paennut Abdirahman Ali.

–Barack Obaman valinta Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 2008 oli minulle suurin kannustin lähteä mukaan politiikkaan, Ali kertoo.

–Ajattelin, että jos musta mies valitaan Yhdysvaltain johtoon, voin minäkin somalialaisena päästä Espoon valtuustoon.

Ali myöntää alun olleen neljä vuotta sitten jännittävää ja haastavaa.

–Onneksi oma ryhmä tuki alusta saakka hienosti, sosialidemokraatteja edustava Ali kiittää.

Maahanmuuttajien asiat ovat luonnollisesti olleet ykkösenä Alin agendalla alusta saakka. Nykyisin myös nuorten asunnottomuus ja työttömyys huolettavat toiselle kaudelle pyrkivää valtuutettua.

Hänen mielestään Espoossa on kyetty tekemään paljon hyvää maahanmuuttajaväestön kotouttamiseksi.

–Maahanmuuttajien onnistunut kotouttaminen on Espoolle sekä taloudellisesti että henkisesti erittäin tärkeää myös jatkossa.

Hän viittaa laskelmiin kantaväestön ikääntymisestä.

–Espoo ei pyöri tulevaisuudessa ilman maahanmuuttajien panosta.

Viimeisin projekti, jonka syntyyn Ali on osaltaan vaikuttanut, on Espoossa maahanmuuttajanuorten keskuudessa käynnistynyt hanke radikalisoitumisen ehkäisemiseksi.

Suvelassa, Espoon keskuksessa asuva Ali kokee nykyisin olevansa täysin espoolainen.

–Kaikki kuusi lastani ovat syntyneet täällä. Olen tehnyt täällä työtä ja maksanut veroja 17 vuotta, kirjastovirkailijana työskentelevä Ali luettelee.

Vihapuheiden lisääntyminen huolestuttaa ja kummastuttaa Alia.

–Ikävintä on se, että joudun kuuntelemaan vihapuheita lähes jokaisessa valtuuston kokouksessa. Niin ei saisi olla. Se tekee minut hyvin surulliseksi, Ali huokaa.

Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien turvallinen kotouttaminen on myös vihreiden listalta ensikertalaisena valtuustoon pyrkivän 24-vuotiaan Ekim Özdemirin ykköstavoite.

Rauhanturvatehtävissä Özdemir on omin silmin nähnyt, millaisista olosuhteista ihmiset kriisialueilta pakenevat.

–Kunnissa meillä on mahdollisuus konkreettisesti edistää näiden ihmisten kotoutumista.

Espoon keskuksessaaiemmin asunutÖzdemir kehuu entistä asuinaluettaan.

–Ikävä kyllä Espoon keskus on maineensa vanki. Toki esimerkiksi syrjäytyneisyyden lisääntyminen on siellä ongelma, johon pitäisi puuttua.

Ghana, Iran, Intia

Länsiväylän puolueilta keräämien tietojen mukaan Espoossa kevään kuntavaaleissa ehdolla on kaikkiaan 39 maahanmuuttajataustaista ehdokasta.

Eniten eli 7 löytyy sosialidemokraattien listalta. Vähiten eli 2 kokoomukselta. Perussuomalaisillakin ehdolla on 5 maahanmuuttajataustaista henkilöä.

Kansallisuuksien kirjo on laaja: Somalia, Ghana, Venäjä, Iran, Irak, Intia, Turkki, Nepal, Tadzhikistan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut