Parisuhteen voi pelastaa ilman kallista kylpylälomaa – "Laita vaikka aamuksi kahvinkeitin valmiiksi"

IHMISSUHTEET Sosiaalityöntekijä painottaa huomioimisen ja puolison kohtaamisen merkitystä

– Monesta tulijasta tuntuu, että ”puoliso on vain koko ajan kännykällä tai kadonnut somemaailmaan”, mutta pintakuohun alta löytyvät syvemmät yhteisyyden tarpeet. Täällä pyrimme yhdessä löytämään parisuhteeseen väyliä kohti turvallisempaa kiintymystä, perheneuvolan sosiaalityöntekijä Janna Valavuori kertoo.

Väestöliiton tilastojen mukaan eroriski on alle kolmivuotiaiden lasten vanhemmilla erityisen suuri. Huonot yöunet, stressi, voimattomuuden tunteet ja muut elämänmuutosta seuraavat tekijät pistävät suhteen koetukselle.

–Parien kanssa käydyissä keskusteluissa näkyvät arjen kiireen lisääntyminen, toisen kohtaamattomuus ja oman henkilökohtaisen vapaa-ajan puute, perhepalvelujen esimies Outi Pyrhönen listaa.

Perhearjessa väljähtyneen parisuhteen keskelle Valavuori tarjoaa ennaltaehkäiseväksi avuksi pieniä huomioimisia.

–Lyhyitä merkityksellisiä hetkiä kaivataan. Sitä, että vaikka helpottaa toisen aamua lataamalla kahvinkeittimen valmiiksi tai ottamalla kainaloon ja hieromalla hartioita, kysymällä töiden jälkeen mitä kuuluu. Pieniä välittämisestä kertovia asioita. Aina ei tarvita isoja irtiottoja ­– elokuvailtoja ja kylpylälomia – tai ne eivät ole mahdollisiakaan elämäntilanteen takia.

Ihminen on kuitenkin aina yksilö ja kaipaa toisinaan omaakin aikaa.

–Pitää olla mahdollisuus erillisyyteen, siihen, onko molemmille tasapainoisesti mahdollista lähteä harrastukseen tai ystäviä tapaamaan, Valavuori pohtii.

Jotta murheet ja huolet eivät ehdi paisua kestämättömiksi, vinkkaa Pyrhönen ennakoivaa yhteydenottoa ammattilaisten puoleen:

–Kannattaa rohkeasti lähteä hakemaan apua jo silloin, kun parisuhde tai perheen jaksaminen yhtään mietityttää. Näin haasteisiin päästään tarttumaan ajoissa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut