Joka kuudes pappi heti valmis vihkimään sateenkaaripareja ­– USU: Puolet papistosta homomyönteisiä

Kuvituskuva. Arkisto

Jari Pietiläinen

Noin joka kuudes Suomen suurimpien kaupunkien papeista on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia henkilöitä avioliittoon, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan ensi keskiviikkona.

Uutissuomalaisen tekemän kyselyn mukaan selvästi sitä useampi, yhteensä lähes puolet vastaajista, suhtautuu homoparien vihkimiseen myönteisesti.

Sähköpostikysely lähetettiin 12 suurimman kaupungin papeille. Joukossa oli myös pienempien kuntien pappeja, sillä jotkin seurakuntayhtymät ulottuvat usean kunnan alueelle. Kysely tavoitti 689 henkilöä, ja heistä 167 vastasi. Vastausprosentiksi tuli 24.

Kaksitoista suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori ja Joensuu.

Kyselystä selviää myös, että niin ikään lähes puolet vastaajista suhtautuu asiaan kielteisesti eikä aio vihkiä homopareja. Muutaman prosentin näkemys jäi epäselväksi.

Enemmistö Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista papeista pitäisi kiinni kirkon vihkioikeudesta. Tätä mieltä on 56 prosenttia vastaajista.

He perustelevat kantaansa muun muassa sillä, että kirkollinen vihkiminen on monelle tärkeä riitti, muutoin kirkko menettäisi mahdollisuuden olla mukana monen parin elämän merkittävässä käännekohdassa ja kirkon jäsenkato voisi kiihtyä.

Joka kuudes vastaaja on päinvastaista mieltä: heidän mielestään kirkko voisi luopua vihkioikeudestaan. Moni katsoo, että avioliittoon vihkiminen ei ole kirkon "ydinbisnestä" eikä kirkon tehtävänä ole toimia virkamiesorganisaationa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut