Kirkolta linjaus: samaa sukupuolta olevia ei vihitä – "Pappien toimintatavat tulevat vaihtelemaan"

Kuvituskuva. Marika Lumme/Arkisto

Marika Lumme

Kirkollinen vihkimiskäytäntö ei muutu avioliittolain muutoksen myötä.

Maaliskuun alussa voimaan tuleva lakimuutos mahdollistaa samaa sukupuolta olevien vihkimisen siviiliavioliittoon. Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan kirkollinen vihkiminen ei kuitenkaan ole mahdollinen samaa sukupuolta oleville kun laki muuttuu.

Pappi tai muu seurakunnan työntekijä voi rukoilla siviiliavioliiton solmineiden kanssa ja heidän puolestaan.

Kirkon tiedotuskeskus arvelee, että kirkon ja pappien toimintatavat tulevat vaihtelemaan. Seurakunnat päättävät itse kirkkotilan käytöstä ja seurakuntatilojen vuokraamisesta.

Sekä eri että samaa sukupuolta olevien parien avioliiton esteiden tutkinta suoritetaan seurakunnissa samalla tavalla avioliittolain voimaan tultua.

Jotkut evankelis-luterilaisen kirkon papit ovat ilmoittaneet vihkivänsä ohjeista huolimatta samaa sukupuolta olevia pareja.

Kirkon jäsenillä, papistolla ja piispoillakin on keskenään erilaisia käsityksiä siitä, mihin suuntaan kirkon tulisi edetä avioliittokysymyksessä.

Vihkivälle papille mahdollisesti koituvien seuraamusten arviointi kuuluu sen hiippakunnan tuomiokapitulille, jonka alaisuudessa kyseinen pappi työskentelee, kerrotaan Kirkon tiedotuskeskuksesta.

Kirkossa on parhaillaan tekeillä selvitys avioliittoon vihkimisen merkityksestä ja eri vaihtoehtojen vaikutuksesta kirkolle. Yhtenä vaihtoehtona on pohdittu myös vihkimisoikeudesta luopumista.

Aiheeseen liittyvää

  1. Sateenkaariliittoja ei saatu kaadettua eduskunnassa – Nämä edustajat harasivat loppuun saakka vastaan
    17.2.2017 15:12

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut