Näkökulma: Espoon keskus on paljon muuta kuin "subuhörhöjen" pesä

Asukkaat puolustavat Espoon keskusta. Toimittaja kehottaa suuntaamaan katseen muuallekin kuin aseman seudun häiriköihin. Johanna Erjonsalo

Mikko Välimaa

Turha kai sitä on kiistää: Espoon keskuksella, joka kansankielellä myös "Senttinä" tunnetaan, ei ole järin hyvä imago pääkaupunkiseudulla.

Tämä tuli taas esille – ja sai ehkä turhaa ja ikävää vahvistusta –, kun Länsiväylä-lehti uutisoi HSL:n palkkaamien konsulttien vierailusta kaupunginosan juna-asemalla.

Konsulttien tehtävänä oli tutkia, kuinka helppoa Espoon keskuksessa on vaihtaa bussista junaan tai toisin päin. Kokemus järkytti: konsultti kirjasi raporttiinsa, että häneltä ruinattiin rahaa, tupakkaa ja huumeita keskellä kirkasta päivää.

Kohtaamiset saivat konsultin pohtimaan, pitäisikö Sentissä olla liikennevälineen vaihtajille jokin väylä, johon maksava asiakas pääsee vain asianmukaisella lipulla.

Siis uusia seiniä pystyyn hörhöjen ja häiriköiden kurissa pitämiseksi?

Omat kokemukseni samalta juna-asemalta ovat osin samansuuntaiset. Viimeksi reilu viikko sitten istuin U-lähijunassa, jossa arvatenkin subupäissään ollut kanssamatkustaja, noin 30-vuotias mies, huusi, tuijotti ihmisiä riitaa haastaen, hyppi penkkien kyynärnojille ja yritti rikkoa junan katossa olevaa valvontakameraa.

Jäädessään pois Sentissä mies viritti vielä huumekauppaa laiturilla. En jäänyt katsomaan onnistuiko.

Mutta on myös toinen kokemus; se, josta myös Espoon keskuksessa asuvat ihmiset kertovat.

Ankeaksi moitittu betoninen "kasarikaupunginosa" on muuttunut viime vuosina melkoisesti, kun Espoo on panostanut ympäristön siistimiseen. Myös kauppakeskusten laajeneminen on tuonut väriä ja elämää.

–Täällä kulkeminen ei pelota, olen asunut lähistöllä koko ikäni. Aseman seutu on jopa rauhoittunut kymmenen vuoden takaisesta, sanoi eräs asukas Länsiväylälle.

Toinen lähetti toimitukseen sähköpostia ja kertoi käyttävänsä junaa viikoittain miehensä ja 2-vuotiaan tyttären tyttären kanssa.

–Minkäänlaisia ongelmia ole. Provosoivat lausunnot antavat virheellisen kuvan elämästä Espoon keskuksessa, hän muistutti.

Kommentteja punnitessa on syytä pitää mielessä, kuka puhuu.

50-vuotiaan isokokoisen miehen kokemus aseman seudusta ei ole varmasti sama kuin 15-vuotiaan tytön.

Maahanmuuttajataustainen, tai vaikkapa kotimaan junantuoma, näkee asiat toisin kuin Espoon keskuksessa vuosikymmeniä asunut.

Itsekin katselen nelikymppisenä, landelta muuttaneena miehenä asioita omasta perspektiivistäni. Sentistä silmiini ovat viime aikoina osuneet etniset ruokakaupat, joista saa jotain mitä "kantisten" kaupoista ei aina: hymyilevää palvelua ja edullista ja eksoottista ruokaa.

Myös keskuksen muut palvelut kierrätyskauppoineen vetävät minut ja perheeni Senttiin, vaikka asumme reilun 10 kilometrin päässä Masalassa – jolla silläkään ei ole paras mahdollinen imago.

Sentin vakituisena vieraana ajattelen, että keskukseen lyöty leima on loukkaava. Kenen tahansa on syytä puolustaa kotiaan, jos siitä puhutaan vain huumehörhöjen pesänä!

Yksi ihminen ei voi koko kaupunginosan imagoa muuttaa. Kyse on paljolti julkisen rahan kanavoimisesta, kuten nyt nähdään Etelä-Espoossa, joka saa länsimetrosta uutta nostetta.

Myös asukasaktiivisuudella on merkitystä, mikä on nähty viime aikoina esimerkiksi Helsingin Kontulan ostarin musiikkifestareilla.

Mutta missään nimessä muutokseen ei tarvita uusien seinien rakentamista tai maksavien asiakkaiden eristämistä, arvon konsultit!

Sen sijaan näkymättömiä muureja voidaan purkaa. Ylittäkääpä siis ennakkoluulonne ja käykää tutustumassa Sentin kauppoihin ja muihinkin naapurikaupunginosiin.

Ja jos joku on unohtanut yhteiset käytössäännöt, tai ei ole niitä vielä oppinut, huomauttakaa häntä jämptisti – turvallisissa rajoissa tietysti. (Rikosten ja järjestyshäiriöiden kitkeminen kun ei ole tavallisen kansalaisen vaan poliisin ja vartijoiden työtä.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.