Väkivalta on tasa-arvoistunut, sanoo tutkija – "Tytöt eivät ole tehty vain kaikesta ihanasta"

VÄKIVALTA Tyttöjen talo Leppävaarassa on ajan hermolla. Siellä alkaa maaliskuussa tyttöjen tunnetaitoryhmä.

– Maailman koveneminen näkyy nyt meidän tytöissä, sanovat Elina Rajaniemi Maria Akatemiasta ja Maria Wikberg Espoon Tyttöjen talolta.

Espoon Tyttöjen talolla Leppävaarassa on alkamassa Keijun varjo -tunnetaitoryhmä, joka on tarkoitettu tytöille, joilla on vaikeuksia itsehillinnän kanssa.

Tytöt eivät ole tehty vain sokerista, kanelista ja kaikesta ihanasta.”

Ajoitus on nappi, sillä Sellon kauppakeskuksessa on tehty alkuvuodesta kymmenkunta pahoinpitelyä, joissa uhrit ja tekijät ovat olleet pääasiassa tyttöjä.

– Kyllä Sellon tapahtumat yllättivät. Olivathan ne poikkeuksellisia, Rajaniemi sanoo.

Tyttöjen hiljainen paha olo on kuitenkin tyttö- ja naistyötä tekeville tuttua. Nuoret törmäävät yhteiskunnan koviin arvoihin muun muassa netin vihapuheessa. Lisäksi tytöt voivat kohdata väkivallan eri muotoja esimerkiksi kotona, koulussa, harrastuksissa ja vapaa-ajalla.

Monia tyttöjä vaivaavat heikko itsetunto ja avuttomuus tunnemyrskyissä.

– Tyttöihin kohdistuu rooliodotuksia kiltteydestä, hoivaamisesta ja huolenpidosta. Vihan ja aggression tunteet saattavat aiheuttaa hätää ja häpeää. Paha olo voi kääntyä sisäänpäin ja näkyä vaikkapa itsetuhoisuutena tai sitten purskahtaa väkivaltana.

Tyttöjen väkivalta on ollut pitkään tabu. Maria Akatemia on tehnyt naisten väkivaltaa ehkäisevää työtä jo 13 vuoden ajan. Viime vuonna työtä alettiin tehdä myös tyttöjen parissa.

Rajaniemi luonnehtii väkivallan tasa-arvoistuneen ja arkipäiväistyneen. Tytöt ovat ottaneet pojilta mallia päihteiden käyttöön ja käytökseen.

– Tytöt eivät ole tehty vain sokerista, kanelista ja kaikesta ihanasta. On paljon tyttöjä, joilla on erilaisia haasteita elämässä.

– Avokämmenellä lyömistä ja tönimistä saatetaan pitää läppänä ja vitsinä. Nuoren saattaa olla vaikea nähdä toimintaansa väkivaltana.

Toisaalta nuoret pohtivat omia rajojaan.

– Mistä saa suuttua seurustelukumppanille? Saako vihastua vai pitääkö olla rento tyttöystävä, Rajaniemi avaa tyttöjen pohdintoja.

Tunnetaitoryhmän tavoitteena onkin auttaa tyttöjä hankalien tunteiden tunnistamisessa ja hallitsemisessa ja tukea itsetuntemuksen kehittymistä.

– Nuorten empatiakyky voi kehittyä vielä pitkälle aikuisuuteen. Ei osata ajatella asioita toisen näkökulmasta, muttei välttämättä myöskään ymmärretä, mitä vaikkapa korvausvelvollisuus tarkoittaa. Harva nuori pääsee omin neuvoin eroon väkivallan kierteestä.

Keijun varjo

Espoon Tyttöjen talossa alkaa maaliskuussa 15–28 -vuotiaiden tyttöjen tunnetaitoryhmä.

Ryhmä on osa Maria Akatemian Keijun varjo -hanketta, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä nuorten naisten väkivaltaa ja vahvistaa tunteiden tunnistamisen taitoja.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Espoon, Helsingin ja Tampereen Tyttöjen talojen kanssa.

Keijun varjo -chatit alkavat keväällä.

Kolmivuotista hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut