Maahanmuuttajien perustamia yrityksiä jo kolmannes – "Vähemmän vaihtoehtoja kuin kantasuomalaisilla"

TYÖ Ranskasta muuttanut espoolainen perusti toiminimen ja tarjoaa kielipalveluja ja järjestää lapsille kielikylpyleirejä.

Espoolainen Biamel Kets perusti kielipalveluja tarjoavan yrityksen. Hän tuli aikoinaan Ranskasta vaihto-oppilaaksi Suomeen ja jäi puolen vuoden jälkeen sille tielleen. Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden määrä pompahti näkyvästi ylöspäin viime vuonna Yritys-Espoossa.

Aloittavia yrittäjiä tukevan Yritys-Espoon kautta perustettiin yhteensä 480 uutta yritystä, mikä oli 45 enemmän kuin vuonna 2015.

Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden osuus nousi edellisvuoden noin 20 prosentista lähes 30 prosenttiin.

Yritys-Espoon toimitusjohtaja Erkki Pärssinen sanoo, että Espoon seudun työllisyyden paranemisesta huolimatta maahanmuuttajien on edelleen vaikea työllistyä olemassa oleviin yrityksiin.

– Heillä on vähemmän vaihtoehtoja kuin kantasuomalaisilla.

Oman yrityksen perustamiseen vetävät toki muutkin syyt, esimerkiksi asenne.

– Monet tulevat kulttuureista, joissa yrittäminen on tuttu ja luonteva vaihtoehto.

Pärssinen on myös huomannut, että maahanmuuttajat perustavat selvästi rohkeammin yrityksiä kuin kantasuomalaiset. Tukea voi myös tulla oman piirin verkostolta.

Esteitä yrityspolulle kertyy puolestaan muun muassa kielitaidon ja rahoituksen puutteesta. Varsinkin viranomaiskieli pitäisi hallita.

– Entiset Nokian ja Microsoftin työntekijät ovat voineet asua täällä 10–20 vuotta, eivätkä silti osaa suomea. Töissä ja ystävien kanssa on puhuttu englantia, Pärssinen toteaa.

Yksi suosittu toimiala maahanmuuttajien perustamissa yrityksissä on palvelut. Siihen ryhtyi viime vuonna myös espoolainen Biamel Kets

Ranskasta kaksitoista vuotta sitten Suomeen muuttanut Kets perusti Kebi Language Expertise -nimisen toiminimen, joka tarjoaa ranskan kielikursseja, tulkkausta ja käännöspalvelua.

Kets myös opettaa ranskaa Espoon työväenopistossa ja pitää siellä ruokakursseja. Viime kesänä hän järjesti lapsille kielikylpyleirin ja sellainen on tulossa ensi kesänäkin.

– Mietin yrityksen perustamista pitkään. Tulkkasin ja tein käännöstöitä jo opiskeluaikana, kertoo kieliä opiskellut Kets.

Pienten lasten äitinä hän ei halunnut aiemmin sitoutua täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Hän tekee työkeikkoja myös freelancerina muun muassa tulkkausalan yrityksille.

Kets kääntää suomesta englantiin ja ranskaan ja osaa myös viroa ja espanjaa.

– Ajattelin aluksi, etten koskaan tule puhumaan suomea, koska se on niin vaikea oppia, Kets naurahtaa sujuvasti suomeksi – ja lisää oppivansa kieltä edelleen joka päivä.

Yrityksen perustaminen ei ollut hänen mukaansa vaikeaa. Yritys-Espoosta sai apua, mutta paperit Kets täytti itse.

Kasvu jatkuu

Maahanmuuttajien perustamissa yrityksissä on paljon ravintoloita ja kahviloita.

Myös autojen pesulat ja korjaamot ovat suosittuja, samoin siivousyritykset.

Korkeakoulutetut henkilöt tarjoavat asiantuntijapalveluita muun muassa kansainvälisille yrityksille.

Agentuurialan yrittäjä voi tuoda omasta kotimaasta esimerkiksi mausteita tai kankaita.

Yritys-Espoon toimitusjohtaja Erkki Pärssinen uskoo kasvun jatkuvan maahanmuuttajien perustamissa yrityksissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.