"Aivan hirveä paikka" – HSL:n konsultille näytettiin Espoon keskuksessa takapuolta ja pyydettiin rahaa ja huumeita

LIIKENNE HSL:n palkkaamat konsultit tekivät katselmuskäyntejä Espoon keskuksen asemalle. Tavoitteena Solmu-projektissa on parantaa vaihtoyhteyksiä.

Espoon keskuksen asemalla oli suoritettujen katselmusten aikana poikkeuksellisen paljon häiriöitä. Katselmuksia ja matkustajahaastatteluita teki kaksi eri ryhmää päiväsaikaan. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Kaisa Paastela

Espoon keskusta vertailtiin yhtenä pk-seudun merkittävänä vaihtoasemana HSL:n Solmu-projektissa. Projektin tavoitteena on parantaa ja sujuvoittaa liikennevälineestä toiseen vaihtamista keskeisillä vaihtopaikoilla.

Espoon keskuksen asema pisti vertailussa esiin paikkana, jossa oli suoritettujen katselmusten aikana erityisen paljon häiriökäyttäytymistä.

Vastaavia tilanteita ei raportoitu esimerkiksi Helsingin päärautatieasemalta, Tikkurilasta, Leppävaarasta, Hakunilasta tai Hakaniemestä, jotka myös olivat tutkittujen kohteiden joukossa.

Katselmukset tehtiin päiväsaikaan ja niitä suorittivat kaksi eri konsulttiryhmää sekä teknisten asioiden osalta HSL.

–Aivan hirveä paikka. Arvioitsijalta pyydettiin rahaa, tupakkaa, huumeita ja näytettiin takapuolta. Yhdelle pysäkille ei uskaltanut kävellä laisinkaan kolmesta yrityksestä huolimatta. Pitäisikö tällaisissa paikoissa olla vaihtajille jokin väylä, johon pääsee vain asianmukaisen lipun omaavat? pohtii yksi Espoon keskuksessa vieraillut projektin loppuraportissa

Muutama haastateltu koululainen vain huikkasi: ”Tällaista tää hei on…”

Katselmuksissa myös tehtiin matkustajahaastatteluita vaihtoaseman käyttäjien kokemuksista.

–Espoossa kaikki haastattelut jäivät kesken, koska väliin tuli henkilöitä, jotka halusivat tuoda omaa näkemystään kaikesta muusta kuin aiheesta esille. Sen ehtivät kaikki kertoa, että ei edes turvatonta, vaan vaarallista välillä on, projektin loppuraportissa todetaan.

–Suurin osa ihmisympäristöstä on ihan normaalia, mutta sekavat ihmiset saivat ympäristön tuntumaan luotaantyöntävältä. Muutama haastateltu koululainen vain huikkasi: ”Tällaista tää hei on…”, kuvailee katselmuksessa mukana ollut.

Solmun projektipäällikkö Riikka Aaltonen HSL:stä sanoo, ettei Espoon keskuksen tilanne sentään ole "toivoton".

Aaltosen mukaan se, että asema alkaa olla peruskorjauksen tarpeessa, vaikuttaa myös ihmisten käyttäytymiseen.

–Jos ympäristö on epäsiisti, myös häiriöitä on herkemmin.

–Mutta kyllä häiriöitä on muuallakin, esimerkiksi Vantaan radan varrella, Aaltonen jatkaa.

Aaltosen mukaan asemien tilannetta ja turvallisuudentunnetta parantaisi, jos olisi yksi toimija, joka huolehtisi asiakaspalautteista ja korjaisi asioita. Useammalla omistajalla vastuut jakautuvat.

Aaltonen uskoo, että rähjäisyyttä siistimällä Espoonkin asema rauhoittuisi.

–Myyrmäen asemasta saatiin taiteen ja asukasaktiivisuuden voimin hieno paikka, hän vertaa.

Jos ympäristö on epäsiisti, myös häiriöitä on herkemmin."

Espoon aseman positiiviseksi puoleksi Solmun raportissa mainitaan, että "junia tulee riittävän usein".

Myös palveluiden kattavuutta kehuttiin: vieressä on muun muassa kauppakeskus Entresse.

Ehdotettujen toimenpiteiden joukossa on esimerkiksi se, että vaihtopaikan aikataulunäyttöjen ja opasteiden kunto tarkastetaan ja hajonneet korjataan tai vaihdetaan. Lisäksi siivousta ja vartiointia ehdotetaan lisättäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.