Espoossa ei saa enää kokeita kotiin – taustalla vanhempien huolimattomuus

KOULU Jatkossa koenumerot kirjataan pääsääntöisesti Wilmaan.

Espoolaiset koululaiset eivät enää automaattisesti saa kokeitaan kotiin vanhemmille näytettäväksi. Espoon kaupunki on ohjeistanut kouluja kirjaamaan koetulokset ja muut arviointipalautteet jatkossa Wilmaan. Osa kouluista on lähettänyt vanhemmille Wilma-viestin aiheesta.

Kokeet eivät läheskään aina palaudu takaisin koululle."

–Joudumme muuttamaan nykyistä käytännettämme kokeiden viemisestä koteihin, koska kokeet eivät läheskään aina palaudu takaisin koululle, Wilma-viestissä perustellaan.

Kouluilla on velvollisuus säilyttää oppilaiden alkuperäiset koepaperit lukuvuoden ajan.

–On oppilaan oikeusturvan kannalta tärkeää, että arviointi on hyvin dokumentoitua ja myös kokeet ovat säilössä koululla, ohjeistusta perustelee va. opetuspäällikkö Hanna Talola Espoon kaupungilta.

Huoltajat voivat kuitenkin aina halutessaan pyytää opettajalta kokeen tai kopion kokeesta. Kokeisiin saatetaan palata joskus esimerkiksi siitä syystä, että oppilas tai huoltaja pyytää perusteluja arviointiin.

Talolan mukaan nyt tehdyllä ohjeistuksen muutoksella halutaan hyödyntää myös Wilman tarjoamia mahdollisuuksia oppilaan arviointiin ja palautteen välittämiseen. Wilman arviointityökaluja on kehitetty niin, että myönteisen palautteen antaminen tuntimerkintöjen kohtaan olisi helppoa ja nopeaa. Wilmassa opettajilla on mahdollista antaa myös sanallista palautetta.

–Uuden opetussuunnitelman mukaan opettajien tulisi antaa arviointipalautetta läpi lukuvuoden. Arvioinnin pitäisi tapahtua päivittäisessä vuorovaikutuksessa opettajan ja oppilaan välillä. On tärkeää, että tämä tieto kulkee myös vanhemmille, Talola sanoo.

Viimeespoolainen eroisä tappeli kaupungin kanssa siitä, onko hänellä oikeus saada lastensa kokeet nähtäväksi. Yhteishuoltajuudessa olevat lapset veivät kokeet äidille, ja isä joutui pyytämään kokeita koululta. Erimielisyyttä kaupungin kanssa oli myös siitä, pitääkö kokeista maksaa kopiointimaksua. Asiaa on käsitelty aluehallintovirastossa ja Helsingin hallinto-oikeudessa.

–Millään yksittäistapauksella ei ole yhteyttä ohjeistukseen, vaan kyse on arviointikulttuurin kehittämisestä ja arviointipalautteen dokumentoinnista, Talola sanoo.

Kopioista ei peritä maksua

Huoltajat saavat jatkossa kokeen tai kokeen kopion pyytämällä sitä opettajalta.

Koe lähetetään joko oppilaan mukana tai siihen voi mennä tutustumaan koululle.

Monessa koulussa kokeita saatetaan lähettää edelleen kotiin, vaikka arvioinnit kirjattaisiin myös Wilmaan.

Kopiointimaksuja ei peritä.

Uusi opetussuunnitelma kannustaa monipuolisiin arviointimenetelmiin ja osaamisen näytön mahdollistamiseen. Tämä tulee vähentämään perinteisten kokeiden osuutta arvioinnissa.

Lähde: va. opetuspäällikkö Hanna Talola, Espoon kaupunki

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut