Hans Välimäki näyttää sipsikaljavegaaneille mallia Vegemessuilla – "Ei kasviksissa ole mitään outoa"

Maan parhaat ammattilaiset on haastettu antamaan kokkausvinkkejä sipsikaljavegaaneille ja muille kasvisruoasta kiinnostuneille Suomen ensimmäisilläVegemessuilla.

Innovatiivista tofun käsittelyä esittelee Michelin-tähditetty keittiömestari Jouni Toivanen Ruoanlaittonäytöksessä kasvisten kimppuun pääsevät fine dining kokit, Michelin-mestarit Hans Välimäki ja Sasu Laukkonen.

Laukkoselle vegeruoka ei aiheuta päänvaivaa. Hän on jo pitkään ottanut ravintolassaan Chef & Sommelierissa huomioon vegaanit ja on innoissaan kasvipohjaisten ruokien tulemisesta.

– Kokkina moni lähtee oman ravintolan kanssa siitä, että mitä juuri minä haluaisin syödä. Minulle on sen sijaan ollut tärkeää kunnioittaa erilaisia valintoja tehneitä ihmisiä ja tarjota yhtä lailla kaikille korkeatasoista ruokaa. Vegaaniruoka on ollut todella inspiroivaa, sanoo Laukkonen.

Vegaaniruoka on ollut todella inspiroivaa."

Suomen ainoa kahden Michelin-tähden kokki, keittiömestari Hans Välimäki on vegaanipiireissä harvinaisempi näky. Hän onkin valmis myöntämään, että tammikuu kasviksilla on kohtuullisen kokoinen haaste.

– Kasviksissa ei sinällään ole mitään outoa. Ehkä "genressä" käytetyissä korvaavissa raaka-aineissa on joitain outouksia, mutta yritän pärjätä omilla vahvuuksillani.

Välimäen mukaan ei ole lainkaan vaikeaa valmistaa hyvää ja maukasta ruokaa ilman voita ja kermaa, mutta sesonki aiheuttaa omat haasteensa.

Kohtuullisen kokoinen haaste."

Maailman arvostetuin kokkikisa Bocuse d´Or käydään ensi viikolla Ranskassa. Ensimmäistä kertaa kilpailijat joutuvat tällä kertaa valmistamaan myös kasvisannoksen.

Välimäen mukaan tämä kertoo siitä, että kasvisruokien kysyntä myös huippuravintoloissa on lisääntynyt ihmisten tuokailutottumusten muuttuessa.

–Kyseessä on varmasti myös jonkunlainen "piikki", mutta se ei minusta silti tarkoita sitä, että kasvisruoat poistuisivat kokonaan, vaan päinvastoin. Niistä kehitellään jatkuvasti uusia innovaatioita ja annoksia ja se on vain hyvä asia. Puolivillainen sinnepäin tuotteiden tarjoaminen loppuu (toivottavasti) kokonaan ja jatkossa kasvisruoat muodostavat omia kokonaisuuksia tai osia niistä tukien kokonaisuutta optimaalisesti.

– Itse olen tarjonnut kasvisruokia jo yli kymmenen vuoden ajan ravintoloissani, hän kertoo.

Huonolla tuotteella on aina heikommin kysyntää."

Välimäki uskoo, että myös perinteinen ranskalainen keittotaito säilyttää asemansa.

– Jos ranskalainen keittiö poistuisi, se olisi sama kuin musiikista poistuisi klassinen musiikki. En usko sellaista tapahtuvan koskaan. Kyseessä ei ole pelkästään keittiö, vaan myös pala historiaa ja perinteitä. Ja hyvä niin. Kuten historia on opettanut, niin kaikille löytyy varmasti oma paikkansa. Toisaalta huonolla tuotteella on aina heikommin kysyntää, Välimäki muistuttaa.

Vegemessut on tuottaja Suvi Auvisen mukaan suunnattu kaikille vegeilystä kiinnostuneille.

–Niin sekasyöjät kuin vannoutuneet sipsikaljavegaanit ovat tervetulleita tutustumaan ruoan tulevaisuuteen.

Messujen pääsuunnittelija Karry Hedberg uskoo, ettei kasvissyönti enää ole marginaaliväen puuhaa, vaan kaikille mahdollinen, eettinen ja kestävä vaihtoehto.

– Olemme osaltamme tukemassa kasvisruokabuumia. Me emme usko, että kyseessä on ohi menevä trendi, vaan pysyvä muutos, Hedberg toteaa.

Vegemessut Suvilahden Kattilahallissa (Sörnäisten rantatie 22) 28.1. kello 10–18. Liput 5 e, vain käteisellä.

Vegemessut

Klo 11 Välimäki & Laukkonen, Michelin-mestarit lavalla.

Klo 11.40 Anni Kravi & Taneli Rantala: Täydellinen smoothiebowl.

Klo 12 Mikael Fogelholm: Onko vegaaniruokavalio terveysteko?

Klo 12.45 Chocochili vs. seitan

Klo 13 Välimäki & Laukkonen, Michelin-mestarit lavalla.

Klo 13.40 Jouni Toivanen: Tofukeittiö.

Klo 14 Elisa Aaltola: Empatia ja eläinkysymys.

Klo 14.40 Food for Progress presents: Oumph! – Speeding up the change.

Klo 15 Vegan power: Patrik Baboumian.

Klo 15.40 Jokaiselle -vegaaninen valmisruokasarja 2017.

Klo 16 Miksi tulevaisuus on parempi eläimille, kuin arvaammekaan?

Klo 16.30 Maija Vilkkumaa: Vegaanihaaste.

Mukana on yli 40 näytteilleasettajaa. Pihalla on ruokarekkoja.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut