Ebelin nuoret tekivät itse koko juhlashown

Ebelin nuoret esittelevät monipuolista osaamistaan Mä lehden luin -juhlaesityksellään. Tommi Tuomi

Anneli Tuominen-Halomo

Ebelin 20-vuotisjuhlashow on alusta loppuu nuorten käsialaa. Työ alkoi teksti- ja sävellystyöpajoista. Tuija Rantalainen ohjasi sanoittajia ja Marzi Nyman säveltäjiä.

Mä lehden luin -esityksessä on mukana solistien lisäksi kuoro ja juhlayhtye, joita ovat ohjanneet Ebelin omat opettajat, linjanjohtaja ja laulaja Mirja Mäkelä sekä Trio Töykeät -yhtyeestä tutut muusikot basisti Eerik Siikasaari ja rumpali Rami Eskelinen Ilmaisutaidon opettajina ovat toimineet musiikin ja teatterin konkarit Eija Ahvo ja Susanna Haavisto Espoon kuvataidekoulun oppilaat ovat luoneet konsertin visuaalisen maiseman.

Tekstipajoja varten oppilaat lukivat sanomalehtiä. He valitsivat niistä 2–3 uutista ja kirjoittivat niiden pohjalta tajunnanvirtaa. Teksteistä muokattiin pajassa laulujen sanat.

–Vaikka monet uutiset ovat ikäviä ja synkkiä, sanoituksista heijastuu kuitenkin usko tulevaisuuteen. Teksteissä on nuorten oma sanoma, linjanjohtaja Mirja Mäkelä sanoo.

Valmiit tekstit siirtyivät Marzi Nymanin ohjaamaan sävellyspajaan ja joka tekstiin tehtiin sävellys. Lopuksi mietittiin työryhmässä, miten sävelmät sovitetaan, jotta niistä tulee monipuolinen kokonaisuus.

–Oppilaat oppivat jotain uutta joka työvaiheessa ja luovuus pääsee kukkimaan, Mirja Mäkelä iloitsee.

Mä lehden luin -esityksen jokaisella kappaleella on oma solisti, mutta niistä muodostuu tarina.

–Nuoret ovat innoissaan, koska he pääsevät tekemään kokonaisuuden, joka on heidän ikioma juttunsa, Eija Ahvo sanoo.

Nykyajan nuoret lukevat aiempaa vähemmän painettuja lehtiä, koska he hakevat tietoa netistä.

–Pidän paperisen lehden lukemista tärkeänä. Itselleni tulee painetun lehden selaamisesta ja lukemisesta hyvä olo. Siksi tarinan lähtökohta tuntuu hyvältä.

Ahvon mukaan Mä lehden luin -kokonaisuudessa on paljon huolenaiheita, mutta paljon myös iloa, valoa ja ystävyyttä. Nuoret haluavat pitää huolta ystävistään ja olla valona muille.

Parikymmentä vuotta sitten Ahvo ohjasi Tapiolassa Peter Pan -musikaalin. Nuorten maailmassa on edelleen paljon samaa. Oman paikan etsiminen on tänäänkin voimakas prosessi.

Esityksen ensi-ilta on Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 27. tammikuuta. Erityisesti viikonlopun esityksiin 28.1. kello 15 ja 18 sekä 29.1. kello 13 ja 16 on vielä tilaa. Liput 10/5 euroa ovelta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut