Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilkka Auer luo outoja maailmoja

KULTTUURI Kirjailija Ilkka Auer sai ensimmäisen Espoon kaupungin myöntämän vuoden mittaisen työskentelyapurahan.

Kirjailija Ilkka Auer on tyytyväinen mies, koska hän voi koko tämän vuoden keskittyä kirjoittamiseen Espoon kaupungin myöntämän työskentelyapurahan turvin. Auerin mielestä apuraha on merkittävämpi kuin palkinto, koska se kannustaa kirjoittamaan.

Tänä vuonna hän aikoo kirjoittaa sen kirjan, jonka tekemistä hän on suunnitellut vuosikausia. Hän on jo koonnut taustatietoja, ideoinut henkilöhahmoja ja rakennellut mielessään ympäristöä.

– Siitä tulee urbaani satu, joka sijoittuu Espoonlahteen, Soukassa asuva kirjailija paljastaa.

– Haluan haastaa itseni ja tehdä sellaista, jota muut eivät ole tehneet.

Kirjailijan tärkein työkalu on lukeminen."

Tähän saakka Auer on kirjoittanut lapsille ja nuorille, mutta nyt suunnitteilla olevassa kirjassaan hän aikoo rikkoa genrerajoja ja kirjoittaa niin, että kaikenikäiset lukijat haluavat tarttua kirjaan.

Kirjoittamisen kannalta syksy ja talvi ovat Auerin mielestä kirjoittamisen parasta aikaa. Silloin hänellä ei ole sosiaalisia paineita lähteä ulos.

Auer kirjoittaa päivittäin ja jos hän ei kirjoita, hän pähkäilee mielessään kirjoittamiseen liittyviä asioita.

– Työskentelen fiilispohjalta. Synkkänä päivänä syntyy synkempää käsikirjoitusta, Auer naurahtaa.

– Viime yönäkin heräsin kolmelta ja aloin miettiä kahden käsikirjoituksen juonikuvioita.

Itse asiassa Auerilla on jatkuvasti monta käsikirjoitusta työn alla. Yksi käsikirjoitus on aktiivisessa luomisvaiheessa ja samalla hän editoi valmiimpaa romaania ja kerää myös taustatietoja seuraavaan teokseen. Yksi käsikirjoitus on nyt viittä vaille valmis lähetettäväksi eteenpäin.

– Viime vuoden työskentelin taiteen keskustoimikunnan myöntämällä apurahalla ja kirjoitin Kymnaasin Sitä ennen ilmestyy kuitenkin Anastasia, jonka julkaisee Haamu-kustannus. Tarina sijoittuu Kirkkonummelle ja siinä on yhteys Porkkalan parenteesiin.

Ilkka Auer on kehittänyt kirjoittamistaan kirjoittamalla ja lukemalla."

Vaikka kirjailija on jo julkaissut teoksia, ei ole itsestään selvää, että uudenkin käsikirjoituksen pohjalta syntyy kirja.

– On suuri epäkohta, että kustantajille tarjotuista käsikirjoituksista julkaistaan vain hyvin pieni osa.

– Lähetin esikoiskirjani käsikirjoituksen kolmelle kustantajalle, joista yksi vastasi. Työstin kirjaa pitkään ja lähetin sen taas kolmelle kustantajalle. Olin jo melkein unohtanut asian, kun Otavalta tuli yhteydenotto. Sen jälkeen muokkasin kirjaa vielä puoli vuotta.

Auer katsoo, että julkaisukynnyksen pitäisi olla paljon matalampi, ovathan suomalaiset edelleen innokkaita lukijoita.

– Kustantamot voisivat julkaista enemmän kirjoja ainakin e-kirjoina, Auer ehdottaa.

Kirjat ovat Suomessa Auerin mielestä järkyttävän kalliita, mutta kirjailijan tilille tulee vain noin kymmenen prosenttia myyntihinnasta.

– Onneksi lainauskorvaus on nyt nostettu sellaiselle tasolle, että siitä on kirjailijalle jotain iloa. Lainauskorvaus on lasten- ja nuortenkirjailijoille tärkeä, koska heidän lukijakuntansa ei osta kirjoja vaan lainaa ne kirjastosta.

Ilkka Auer on kehittänyt kirjoittamistaan kirjoittamalla ja lukemalla.

– Stephen King neuvoi, että kirjailijan tärkein työkalu on lukeminen.

King onkin Auerin kirjallinen esikuva ja Auerin mielestä Kingin 80-luvulla kirjoittamat kirjat ovat kaikkein parhaita.

Auerilla on työhuoneessaan muun muassa inspiraatioseinä, jolla on kuvia erilaisista henkilöhahmoista. Rekvisiittaan kuuluvat myös kaksi Puolasta ostettua miekkaa ja jonkun otuksen pääkallo.

– Saan inspiraatiota kaikesta, jonka näen, koen ja kuulen, niin elokuvista, ihmisistä kuin ympäristöstäkin. Minusta on vuosien mittaan tullut tarkkailijaluonne.

Auer katsoo, että lasten- ja nuortenkirjoja ja niiden tekijöitä pitäisi nostaa esiin enemmän.

– Lukemisella on valtavan suuri merkitys lasten kehittymiselle. Lukeminen kehittää luovuutta ja mielikuvitusta. Nuorten pitäisi kirjoittaa enemmän nuorille, koska he osaavat samaistua paremmin nykynuorten maailmaan.