Susihavainnot eivät ole tavattomia – Uudellamaalla haussa poikkeuslupia susien kaatoon

Havainnot susista Espoon pohjoisosassa eivät ole kovin yleisiä, mutta eivät tavattomiakaan, kommentoi Uudenmaan riistapäällikkö Visa Eronen viimeaikaisia susihavaintoja.

– Ykköstien eteläpuolella, Kirkkonummen – Siuntion alueella havaintoja tehdään kuitenkin enemmän kuin pohjoispuolella, Eronen sanoo.

Hän ei pidä uusimpia susihavaintoja määrällisesti mitenkään erityisenä.

Espoon pohjoisosassa Saarijärvellä nähtiin toissa viikolla erittäin todennäköisesti susi.

Havainto tehtiin poliisien metsästysmajan lähettyvillä ja asiasta uutisoi Maaseudun Tulevaisuus. Poliisierämiesten puheenjohtaja Ahti Eränen piti susihavaintoa varmana.

Edellinen havainto Saarijärvellä marraskuun lopulla perustui suden jälkiin.

– Saarijärvellä tehtiin susihavainto myös joulukuussa 2014, kertoo Eronen.

Nuuksion järviylängöllä havaitaan Erosen mukaan susia harvakseltaan, muutaman kerran vuodessa. Petoyhdyshenkilöt kirjaavat todennetut havainnot Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään.

Vihdin Tuohilammen jäältä löytyi 8. tammikuuta kuoliaaksi raadeltu peura. Erosen mukaan petoyhdyshenkilö on todentanut, että peuran surmasi susi.

Uudellamaalla ei ole tällä haavaa voimassa yhtään suden kaatolupaa. Kahta poikkeuslupaa susien kaatamiseksi sen sijaan on haettu.

Susia halutaan vähentää yhteensä neljällä, sillä molemmissa poikkeusluvissa haetaan lupaa kahden suden kaatamiseen. Lupahakemukset koskevat Raaseporia, Snappertunaa, Inkoon länsiosaa ja Tenholaa.

– Siellä on ollut joitain lammas- ja koiravahinkoja. Sudet myös vaikeuttavat koirien käyttöä metsästyksessä ja aiheuttavat huolta lasten vanhemmissa, sanoo Eronen.

Susihavainto ei aina ole varma havainto.

Erosen mukaan ei ole harvinaista, että ilveksen jälki tulkitaan suden jättämäksi. Samoin suurten koirien kohdalla voivat mennä sekaisin niin näkö- kuin jälkihavainnotkin.

– Melkein minkä tahansa eläimen voi sekoittaa suteen, kun mielikuvitus vähän laukkaa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut