Kolme vuotta sinkkuna elänyt Maija, 35: Miehet kavahtavat edelleen vahvoja naisia

PARINHAKU Miksi naiset eivät löydä itselleen miestä? Eikö sopivia miehiä riitä Helsingissä kaikille? Helsingin Uutiset pyysi sinkkua ja tutkijaa pohtimaan, miksi miestä ei löydy.

– Nainen voi nykyään olla vahva ja omillaan toimentuleva. Tavallaan on varaa valita ja tavallaan ei, pohtii sinkkuna kolme vuotta ollut Maija Ilmoniemi, 35. Johanna Erjonsalo

Sanna Jompero

Koulutettu. Sinkku. Ei mikään outolintu. Ihan ookoo tyyppikin. Mutta. Miestä ei vaan löydy.

Koulutetut sinkkunaiset ovat viime aikoina purkaneet tuntojaan lehtien mielipidepastoilla ja valittaneet, ettei koulutettuja miehiä riitä kaikille.

Entä mitä sanovat tilastot? Korkeakoulututkinnon omaavia 22–39-vuotiaita naimattomia, eronneita tai leskinaisia on Helsingissä yli 10 000 enemmän kuin vastaavia miehiä. Naisia on 32 600, kun miesten määrä on 22 000.

Lauttasaarelainen Maija Ilmoniemi, 35, on ollut sinkkuna viimeiset kolme vuotta. Miehen koulutus ja ulkonäkö eivät ole täysin sivuseikkoja, mutta vielä tärkeämpää on, että miehen elämäntyyli ja arvot osuisivat yhteen omien kanssa. Myös ikä tuo omat haasteensa kumppania etsittäessä.

– Omanikäiseni miesten elämäntilanne ei aina sovi omiini, toteaa Ilmoniemi viitaten esimerkiksi lapsiin, jotka nekään eivät enää ole mahdottomia kynnyskysymyksiä, kuten vielä vuosia aiemmin.

–Tykkään matkustella. Toivoisin vapaampaa kumppanuutta, ettei aina tarvitsisi koko ajan olla niin kiinni toisessa.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen ei tunnista paljon mielipidepalstoilla reviteltyä ”kranttuusilmiötä”. Vaarasen mukaan vastentahtoinen sinkkuus johtuu usein enemmänkin sosiaalisesta laiskuudesta.

– Työelämä on niin kiihdyttävän kiehtovaa ja väsyttävää, että kotoilu on lisääntynyt valtavasti ja kumppanin löytäminen voi olla siksi hankalaa. Toki on nettimahdollisuus, mutta se ei sovi kaikille.

Sosiaalista laiskuutta ruokkivat Vaarasen mukaan muun muassa sosiaalinen media sekä WhatsAppin kaltaiset sovellukset.

– Kun olin itse nuori, ei olisi tullut kuuloonkaan viettää montaa iltaa peräkkäin kotona. Me pidimme sitä erittäin epätavallisena, että joku jäi kotiin illaksi.

Blogisti ja yrittäjä Ilmoniemen mukaan miehet kavahtavat edelleen vahvoja, omillaan toimeentulevia naisia. Ilmoniemi liikkuu sekä työ- että vapaa-ajalla paljon kaupungilla, mutta ei aktiivisesti etsi itselleen kumppania.

– Siksi olenkin vielä uskaltanut luottaa siihen, että potentiaalinen mies tulisi vielä vastaan. Minulla on vielä prinsessamainen ajatus, että löydän sen oikean, mutta on iso kynnys lähteä etsimään.

Naimattomia noin puolet

Naisia on Helsingissä ollut miehiä enemmän jo pitkään.

Vuodenvaihteessa 2015/2016 helsinkiläisistä lähes 53 prosenttia oli naisia (helsinkiläisiä yhteensä 628 208).

15 vuotta täyttäneistä 48 prosenttia oli naimattomia.

Reilu kolmasosa oli naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.

Naisenemmyys on pienentynyt muun muassa miesten matalamman elinajanodotteen kasvaessa nopeammin kuin naisten.

Vuosi sitten tuhatta miestä kohden oli 1 114 naista.

Viisi vuotta sitten luku oli 1 130.

Naisia on suhteessa eniten vanhoilla asuinalueilla, kuten Munkkiniemessä ja Taka-Töölössä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut