Lukekaa lapsille iIltasatu – lastenkirjailija huolestui lukutaidon rapautumisesta

KULTTUURI Lasten lukutaidon rapautuminen on kirjailija Timo Parvelalle iso huolenaihe.

Kirjailija Timo Parvela asuu ja työskentelee Kirkkonummella. Tapiolan kirjastossa on hänen tuotantoaan hyvin esillä. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Kirjailija Timo Parvela on saanut uransa aikana monta palkintoa, mutta viimeisin, Suomen Unicefin myöntämä Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus tuntuu Parvelan mielestä kaikkein tärkeimmältä.

–Tunnustus tuli kirjallisuuden ulkopuolelta. Lapsille suunnattu kulttuuritarjonta jää helposti marginaaliin. Työni on nyt tunnustettu yhteiskunnallisista lähtökohdista. Palkinto tekee näkyväksi sen, että lastenkirjallisuudella ja kirjallisuudella yleensä on vaikutusta, Parvela analysoi.

Timo Parvela on luonut hahmoja, jotka melkein kaikki suomalaiset tunnistavat. Etenkin Ella on tullut tutuksi myös elokuvista.

Ella-kirjoja Parvela on kirjoittanut jo yli 20 vuotta.

–Niiden kirjoittaminen käy osa osalta vaikeammaksi. Se johtuu osin asenteestani, koska haluan, että uusin osa on se kaikkein paras, Parvela tunnustaa.

Maailma on muuttunut melkoisesti kahdessa vuosikymmenessä. Suurin ulkoinen muutos on digitalisaatio ja erilaiset laitteet, joista on tullut kiinteä osa lasten elämää.

–Vuonna 1995 elettiin vielä viattomuuden maailmassa. Yhteydet ulkomaailmaan hoituivat TV:n ja lehtien kautta. Nyt kaikki hirveydet voivat kulkea lapsen taskussa. Lapset voivat kohdata jotain sellaista, joka on lasten käsityskyvylle mahdotonta.

Ella-kirjat ovat kestäneet aikaa, koska Timo Parvela ei kuvaa ympäröivää maailmaa tarkasti. Jos jossain kirjassa olisi ollut vaikkapa Habbo-hotelli tai muu hetken ilmiö, kirjat vanhenisivat kiihtyvää vauhtia.

Jos lukutaito on heikko, moni ovi sulkeutuu."

–Suurin huoleni on aina ollut se, että silloin kun meitä ympäröivässä maailmassa on lama, työttömyyttä, vihaa sekä aggressiivisuutta ja lapset kaipaisivat eniten huomiota, heidät unohdetaankin pahiten. Se näkyy muun muassa leikkauksina kouluilta ja opetuksesta.

Toinen Timo Parvelan ikuisuushuoli on lukutaidon rapautuminen.

–Kaikki indikaattorit näyttävät, että jotain isoa on tapahtumassa. Kirjojen myynti on laskenut monta vuotta peräkkäin, ja erään tutkimuksen mukaan vain kaksi prosenttia pojista piti lukuharrastusta miellyttävänä tai tärkeänä.

Iltasatu kunniaan!

Heikko lukutaito ja syrjäytymisvaara kulkevat käsi kädessä.

–Meillä ei ole enää ammatteja, joissa pärjäisi lähes ilman lukutaitoa. Jos lukutaito on heikko, moni ovi sulkeutuu.

Sillä ei Parvelan mielestä ole merkitystä, mitä lapsi lukee, kunhan hän lukee.

–Itse opin lukemaan Aku Ankoista. Lukea pitää niin paljon, että se on sujuvaa eikä sitä tarvitse ajatella. Harjoitella voi vaikkapa lukemalla saman kirjan moneen kertaan.

Kielen tajun kehittyminen lähtee siitä, että lapselle luetaan.

–Iltasatu kunniaan!, Parvela painottaa.

Nuoria Parvela neuvoo lukemaan muutakin kuin netin keskustelupalstoja, koska lyhyiden viestien kautta ei opi hahmottamaan isoja kokonaisuuksia.

–Esimerkiksi ironian taju on katoamassa, koska ironia vaatii taustojen ja viitteiden ymmärtämistä.

Ennen kirjailijan uraa Timo Parvela työskenteli opettajana. Hän sanoo työskentelevänsä "vanhasta tottumuksesta" koko kouluvuoden ajan.

–Kirjoitan kaksi liuskaa päivässä. Se on minimi, mutta toisaalta tekstiä syntyy harvoin enemmän.

Seuraavaksi kahdeksi vuodeksi työt on jo suunniteltu. Timo Parvela kirjoittaa muun muassa Joulukalenterin televisiolle ja aikuisten musikaalin Putkiremontti Myös Ella-, Pate-, Maukka ja Väykkä sekä Kepler 62 -sarjat saavat jatkoa.

Parvelan esikoiskirja Poika (Tammi) ilmestyi 1989 ja ensimmäinen Ella-kirja, Ella ja kiristäjä ilmestyi 1995.

Maukka ja Väykkä -sarja alkoi Itupiikki-kirjalla vuonna 2007, kuvittajana Virpi Talvitie.

Kepler62-avaruusseikkailut syntyvät Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja kuvittaja Pasi Pitkäsen yhteistyönä.

Tänä vuonna ovat ilmestyneet Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa ja Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneenMervi Lindmanin kuvittamina, Paten kalastuskirja Pasi Pitkäsen kuvittamana sekä Kepler 62, Matka, ja Kepler 62, Pioneerit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.