"Vegaanihaaste vetää ennätysmäärin" – näin kansanedustaja Mikko Kärnälle vastataan

Tammikuussa alkaneeseen Vegaanihaasteeseen on ilmoittautunut ennätysmäärä osallistujia. Mukana on paljon julkisuudesta tunnettuja kasvoja, kuten yrittäjä Jari Sarasvuo, muusikot Maija Vilkkumaa, Risto Ylihärsilä, toimittajat Anna Perho, Suvi Ahola ja feministi Rosa Meriläinen

Vegaanihaasteesta on kasvanut Oikeutta eläimille ja Vegaaniliiton tunnettu brändi. Nettisivujen kautta aloittelijankin on helppo kokeilla kasvisperäiseen ruokavalioon siirtymistä.

Kampanjan tavoitteena on näyttää, että kasvisruoka on eläin- ja ympäristöystävällisyyden lisäksi herkullista ja ravitsevaa.

Sivustolla annetaan seikkaperäisiä ohjeita, mitä tuotteita kaupoissa on saatavilla, kasvisruokareseptejä ja ohjeita, voiko alaikäisenä noudattaa vegaanista ruokavaliota.

–Nyt on jo mukana 4500 ilmoittautunutta, kun viime vuonna määrä oli 5000 ja aloitusvuonna 2014 mukaan lähti 700. Mukaan ilmoittaudutaan pitkin tammikuuta, joten ennätys tulee syntymään, sanoo Vegaanihaasteen tiedottaja Satu Saunio

Veganismi on iskenyt läpi muutenkin.

Kauppojen hyllyiltä löytyy jo kasviperäisiä vaihtoehtoja esimerkiksi juustoille, lihapiirakoille, nakeille, makkaroille, lihapullille, pizzalle, makaronilaatikolle, maidoille, suklaille ja jäätelöille. Uudet trendituotteet viedään usein käsistä.

– Nyhtökauraa saadaan lauantaisin. Ne loppuvat yleensä jo aamupäivällä. Joulun aikaan hitti oli porkkala, eli loheton kylmäsavulohi porkkanasta. Sen savuaromia ei aina saatu lisää, kertoo Riihimäen prismajohtaja Minna Hovila-Myllylä

Haasteessa on nyt ensi kertaa mukana myös ravintoloita. Kampanjan tehdään silti edelleen kahden järjestön vapaaehtoisvoimin ilman yritystukea.

Mukana on vain yksi palkattu henkilö.

Mukana on lisäksi sata tuutoria eli tukihenkilöä. Tuutorin voi saada jopa kauppaan mukaan.

Veganismi on saanut myös arvostelua osakseen.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä kyseenalaistaa käsityksen, jonka mukaan kasvisruoka on eettisempää kuin liharuoka. Hänen mukaansa etenkin muodikkaat, kaukomailta tuodut kasvikset kuten avokadot, kvinoa ja soija ovat epäeettisiä vaihtoehtoja kotimaiselle ruoalle.

Hän suosittelee eksoottisten ja vettä kuluttavien tuontikasvien tilalle kotimaista ruokaa.

Satu Saunio vastaa, että suurin osa Suomeen tuodusta soijasta syötetään tuotantoeläimille.

–Yhä suurempi osa suoraan ihmisravinnoksi käytettävästä soijasta kasvatetaan Euroopassa eli sen tieltä ei silloin hakata yhtään sademetsää. Yksittäiset ruoka-aineet, kuten avokado ja kvinoa, voivat olla ekologisesti huonompi valinta kuin kotoinen mustikka tai kaura. Siitä huolimatta kasvisruokavalio on kokonaisuutena ekologisempi kuin sekaruokavalio.

Tammikuun 2017 Vegaanihaaste

Haastaa kokeilemaan kasvisperäistä ruokavaliota tammikuun ajan.

Järjestetään nyt neljännen kerran. Mukana on myös ravintoloita.

Osallistujat saavat päivittäisen uutiskirjeen, joka sisältää reseptejä ja käytännön vinkkejä.

Ilmoittautumisen yhteydessä voi halutessaan valita itselleen tukihenkilön, vegaanituutorin, joka auttaa henkilökohtaisesti. Haasteeseen osallistuminen on maksutonta.

Järjestäjinä Oikeutta eläimille ja Vegaaniliitto.

Mukaan voi ilmoittautua netissä www.vegaanihaaste.fi

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut