Uusi intendentti haluaa houkutella nuoria Tapiola Sinfoniettan konsertteihin – "Monelle tulee yllätyksenä tarjontamme"

KULTTUURI

Espoon kaupunginorkesteri eli Tapiola Sinfonietta on intendentti Juha Ahosen mielestä koko Suomen monipuolisin orkesteri.

Noin puoli vuotta sitten intendenttinä aloittanut Ahonen on jo ehtinyt orkesterin taiteellisen johtoryhmän ja Espoon muiden musiikkitoimijoiden kanssa ideoita monenlaista uutta.

– Haluamme tavoittaa uusia yleisöjä ja houkutella konsertteihin nuorempaakin väkeä. Monille tulee yllätyksenä se, mitä kaikkea Sinfonietta tarjoaa: jo pelkästään kausikonserttien ohjelmassa on vuosittain kymmeniä teoksia eri aikakausien säveltäjiltä ja erilaisille kokoonpanoille.

Ahonen on innoissaan tulossa olevista avauksista: Keväällä on luvassa konsertti yhteistyössä April Jazzin kanssa ja yhteisiä suunnitelmia on myös Urkuyö ja Aaria -festivaalin ja VocalEspoo-festivaalin kanssa. Espoo-päivänä päästään nauttimaan Sinfoniettan, Felix Zengerin ja Tapiolan lukion yhteistyöstä.

Ahonen harmittelee sitä, että Tapiola Sinfoniettaa ei tunneta tarpeeksi hyvin.

– Osalta jää lippu ostamatta, koska he ajattelevat, että kyse on korkeakulttuurista. Sinfoniettaa arvostetaan, mutta se ei realisoidu konserttikäynneiksi.

Tapiola Sinfoniettalla on selkeä oma tyyli ja repertuaari. 41-henkinen orkesteri poikkeaa suurista sinfoniaorkesteista myös kokonsa puolesta.

– Orkesteri pyrkii tekemään musiikkia juuri sen ajan tyylin mukaan kuin kyseinen musiikki on sävelletty, onpa sitten kyse Mozartista tai suomalaisesta nykysäveltäjästä, Ahonen sanoo.

Myös Tapiola Sinfoniettan johtamismalli on poikkeava. Ylikapellimestarin sijaan Sinfoniettalla on taiteellinen johtoryhmä, joka vastaa ohjelmasuunnittelusta. Johtoryhmään kuuluu intendentin lisäksi kaksi orkesterin keskuudestaan valitsemaa muusikkojäsentä, tällä hetkellä fagotin äänenjohtaja Jaakko Luoma ja kontrabasson varaäänenjohtaja Mikko Kujanpää

– Tällainen johtamistapa on hyvä ja nykyaikainen, joskin se lisää muusikoiden työmäärää.

Ahosen mukaan Tapiola Sinfoniettan muusikoilla on uskomaton sisällöntuntemus, kykyä yhdistellä asioita ja asenne, joka vie eteenpäin. Intendentti laittaa peruskivet paikoilleen eli päättää, milloin konsertit ovat sekä pitää yhteyttä agentteihin, solisteihin ja kapellimestareihin.

Tapiola Sinfoniettan toimintatapaan on aina kuulunut nuorten kykyjen esiin nostaminen. Maaliskuussa järjestettävän Nuoret virtuoosit -konsertin kapellimestarista Tung-Chieh Chuangista Ahonen uskoo tulevan maailmalla hyvin kysytyn ammattilaisen. Konsertin solisti, sellisti Jonathan Roozeman on Espoon oma poika ja lahjakkaimpia nuoria suomalaisia muusikoita.

Ahonen näkee Tapiola Sinfoniettan tulevaisuuden valoisana. Siihen vaikuttaa muun muassa metron tulo ja Tapiolan alueen kehittyminen.

– Korkeatasoiset kausikonsertit ovat jatkossakin Tapiola Sinfoniettan ydintuote.

Huippu- konsertteja:

Tapiola Sinfoniettan kausi alkaa 20.1. Säveliä Britanniasta -konsertilla. Kapellimestarina on Janne Nisonen ja solistina Lilli Paasikivi.

Open Spaces -konsertti 9.2. kuuluu Musica nova Helsinki -festivaalin ohjelmaan. Nykymusiikista koostuvan ohjelman kohtaa kapellimestarina Mario Venzago ja solistina on klarinetisti Kari Kriikku.

Marzi-musaa Vol. 4 -konsertissa Marzi Nyman ja Tapiola Sinfonietta tarjoavat yleisölle popmusiikin parhaita paloja ja nykymusiikin klassikoita.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut