Vuoden sotakirja paljastaa: Suomi pelasti 18 juutalaista Petsamon kautta 1940

Kari Kallosen uutuuskirja paljastaa, että Suomi onnistui kuljettamaan Yhdysvaltoihin Petsamon kautta turvaan 18 juutalaista. Päivi Luosma

Jari Pietiläinen

Tietokirjailija Kari Kallosen teos Tähtilippu talvisodassa –Amerikan Suomalaisen Legioonan tuntematon tarina paljastaa, että Suomesta lähetettiin välirauhan aikana, kesällä 1940 Petsamon kautta turvaan toistasataa henkilöä, joista kahdeksantoista oli juutalaisia.

Suomen valtion avaama pelastusreitti juutalaispakolaisille Petsamosta Amerikkaan on ollut aikaisemmin sotahistorialle tuntematon.

Välirauhan tultua suurin osa talvisotaan osallistuneista amerikansuomalaisista palasi takaisin Atlantin yli. Enmsimmäinen palaajia kuljettanut laiva oli heinäkuun 3. päivänä 1940 New Yorkiin Petsamosta saapunut m/s Mathilda Thordén.

– Matkalaisista noin sata oli Suomen puolustukseen osallistuneita, loput siviilihenkilöitä. Mukana oli myös 18 juutalaispakolaista, jotka olivat saaneet ulkoministeriöltä erityisluvan, Kari Kallonen kertoo.

Suomi suojeli Yhdysvaltoihin matkanneita juutalaisia saksalaisten pidätyksiltä osittain myös salaamalla juutalaisten alkuperän.

Synkkä luku Suomen historiassa puolestaan kirjoitettiin marraskuussa 1942, jolloin kahdeksan juutalaispakolaista kuljetettiin Helsingistä Tallinnaan ja edelleen Auschwitzin tuhoamisleirille.

Sotakirjojen lukijat ovat valinneet Kari Kallosen teoksen Vuoden sotakirja -palkinnon saajaksi. Teoksen edellytyksenä on ollut, että kirja sivuaa sotaa ja se perustuu faktaan eli on tietokirja. Äänestys järjestettiin Sotasankari-sivustolla

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut