Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hannamari Matikaisen pienet kuvat näkevät askel askeleelta tapahtuvan muutoksen

Kuvataiteilija Hannamari Matikainen on tuonut Studio Aarniin kiinnostavan, kymmeniä osia sisältävän sarjan, jonka läpäisevä teema on ilmastonmuutos. Teosten värimaailma on kuin harmaa ja sateinen marraskuinen päivä.

Teosten värimaailma syntyi siitä pohdinnasta, miten ilmastonmuutos vaikuttaa. Katoavat vuodenajat täältä kokonaan?

– Meillä tuntuu nyt olevan joku määrittelemätön vuodenaika. Valon määrästä voi ehkä päätellä jotain.

Luonto- ja eläinteema sekä ympäristöasiat ovat olleet jo pitkään lähellä Hannamari Matikaisen sydäntä.

– Minua on jo pitkään miettinyt sitä, ettei eläimiä ja luontoa käytettäisi ja hyödynnettäisi yli kestokyvyn.

Teossarja on päiväkirjaa ja tajunnanvirtaa."

Taiteilija yhdistää grafiikkaa ja maalaamista. Hän on tallentanut teoksiinsa henkilökohtaisia kokemuksiaan ja uutisotsikoista nousseita ajatuksia. Teossarja on päiväkirjaa ja tajunnanvirtaa.

– Ilmastonmuutos huolestuttaa minua. Pelkään, että sitä ei saada hillittyä. Olen verrannut viime vuosien talvia siihen, millaisia talvet olivat silloin, kun itse olin lapsi.

– Silloin oli pakkasta ja lunta, ja sää oli muutenkin ennustettavampaa. Nyt on sumuisia päiviä ja muita sään ääri-ilmiöitä. Saattavat ne olla luonnollisiakin muutoksia.

Pieniä muutoksia -näyttely lähti liikkeelle talvien muuttumiseen liittyvistä pohdinnoista. Pienet maalaukset eivät kuitenkaan ole julistavia, vaan välähdyksenomaisia ajatuskudelmia ja arkisia asioita.

Maalauksissa olevissa eläimissä on sekä tuttuja että outoja piirteitä.

– Kun kauan sitten opettelin piirtämään, minun piti piirtää eläimiä ulkomuistista, koska malleja ei ollut. Siitä muodostui tapa piirtää eläimet niin, että ne ovat ikään kuin mielikuvituseläimiä eivätkä ihan oikean näköisiä, Hannamari Matikainen selvittää.

Oman perheen elämän kautta Hannamari Matikainen haluaa yrittää vaikuttaa asioihin muun muassa niin, että hän yrittää vähentää kuluttamista eikä perheessä syödä lihaa.

– Samalla mietin kuitenkin, paljonko voin yksilönä tehdä ja paljonko omat valintani vaikuttavat. Ainakin haluan uskoa, että ne vaikuttavat.

Toisaalta lopputulos ei ole kauhuskenaario eikä kaikki ole pelottavaa.

– On uutisoitu siitä, että haikarat alkavat pesiä Suomessa. Se on hauskaa ja kiinnostavaa.

– Ilmastonmuutos voi johtaa myös siihen, että Suomessa saadaan suurempia satoja. En ole tieteilijä enkä voi esittää asioita totena, vaan minun on luotettava siihen, mitä tiedemiehet sanovat.

Hannamari Matikainen on tamperelainen kuvataiteilija, joka valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2007.

Hän on osallistunut vuodesta 2000 lähtien lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä oli Galleria Rajatilassa Tampereella vuonna 2004. Tänä vuonna hänellä on ollut Espoon lisäksi yksityisnäyttelyt Tarttossa, Turussa ja Äkäslompolossa.

Hannamari Matikainen on Suomen taidegraafikoiden, Tampereen taiteilijaseuran ja Rajataide ry:n jäsen. Hänen teoksiaan on muun muassa Suomen Valtion, EMMA modernin taiteen museon, Tampereen kaupungin ja Ylöjärven kaupungin kokoelmissa.

Pieniä muutoksia -näyttely jatkuu Studio Aarnissa Heikintorilla (Kauppamiehentie 1, Tapiola) 18. joulukuuta asti ja taiteilija itse on tavattavissa viimeisenä näyttelypäivänä kello 14–16.

Studio Aarni on avoinna keskiviikosta perjantaihin ja viikonloppuisin kello 12–16.