Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliitikko väittää tietävänsä Bodomin murhaajan – "Hukuttautui Bodominjärveen"

KULTTTUURI Bodomin murhamysteeri kiehtoo yhä. Espoolainen Ulf Johansson väittää tietävänsä, kuka oli murhaaja.

Kirjailija, kunnallispoliitikko Ulf Johansson tietää, kuka murhasi kolme telttailemassa ollutta nuorta Bodominjärven rannalla kesäkuussa 1960. Johansson itse oli tuolloin 18-vuotias.

–Minä ja kaikki muutkin pohjoisespoolaiset olemme aina tienneet, kuka murhaaja oli, Johansson vakuuttaa.

Nyt Johansson on kirjoittanut aiheesta kirjan Legenden om Bodom – Århundradets mordmysterium

–Olen varma, että paikallinen kioskinpitäjä oli murhaaja. Hienotunteisuussyistä puhun hänestä vain Valluna. Tällä nimellä hänet täällä tunnettiin. Vallu oli raaka ja väkivaltainen mies, se tiedettiin koko Pohjois-Espoossa.

Kohtalokkaana päivänä, helluntaiaattona, Ulf Johansson kavereineen oli järvellä uimassa. He kohtasivat telttailemaan tulossa olleet nuoret. Johansson kavereineen huomasi heti, että he eivät ole paikkakuntalaisia.

–Vallu koki, että vesilaitokselle johtava tie ja järven rantakalliot ovat jotenkin hänen vastuullaan. Hän vihasi telttailijoita, Johansson kertoo.

Nyt Murhaniemenä tunnettava paikka on kaunis niemi, joka kuului Oittaan kartanoon. Telttailu ei ollut kiellettyä.

Matkalla järven rannalle nuoret pysähtyivät ostamaan kioskilta juotavaa ja purukumia. Vallu ei voinut sietää kovia ääniä ja toisessa moottoripyörässä oli rikkinäinen äänenvaimentaja. Siitä hän raivoistui.

Vallu piti kyläläisiä kauhun vallassa, joten nämä eivät uskaltaneet paljastaa tietojaan poliisille."

Vallu kielsi nuoria menemästä telttailemaan, mutta nuoret väittivät vastaan. Kyläläisiä oli todistamassa sanaharkkaa.

–Kun Vallu tiesi, että niemessä on telttailijoita, hänellä oli tapana käydä katkaisemassa teltan narut niin, että se romahti nukkujien päälle.

Näin kävi Johanssonin mukaan murhayönäkin. Vallulla oli tapana piilotella rautaputkea saappaansa varressa ja lisäksi hänellä oli aina puukko, Lapinleuku mukana.

Kun teltta oli lysähtänyt kasaan, Vallu näki, missä kohtaa nuoret nukkuivat ja löi heitä päähän rautaputkella. Hän viimeisteli tekonsa puukolla. Ainoa, joka selvisi hengissä, oli Nils Gustafsson.

Bodomin murhien tutkinta aloitettiin 2000-luvulla uudelleen ja Gustafssonia epäiltiin murhista. Hänet todettiin syyttömäksi.

–Nils oli nuorista isoin ja vahvin, hän pystyi tappelemaan vastaan. Sen vuoksi hänellä oli viiltohaavoja käsissään.

–Kaksi nuorta lintubongaria lähestyi Högnäsin suunnalta. Vallu joutui jättämään Gustafssonin ja kiirehtimään pois. Bongarit näkivätkin hänen jalkansa, kun hän juoksi rannalle päin, Johansson selvittää.

Vallu piti kyläläisiä kauhun vallassa, joten nämä eivät uskaltaneet paljastaa tietojaan poliisille. Vallu vaati vaimoaan kertomaan poliisille, että hän on ollut koko yön kotona, muutoin hän tappaisi tämän ja lapsensa.

Koska Vallu tunsi alueen erittäin hyvin, hän pystyi piilottamaan murha-aseet ja muut tavarat helposti.

Koko tapaus olisi Johanssonin mukaan unohdettu, jos sitä ei olisi alettu tutkia uudelleen. Hän mietti kirjan tekemistä pitkään, ja monet kaverit suorastaan painostivat häntä kirjoittamaan.

Vallun syyllisyyden puolesta puhuu Ulf Johanssonin mukaan se, että tämä hukuttautui Bodominjärveen murhien tapahtumapaikalla.

–Vallun vaimo sairastui rintasyöpään ja tiedettiin, ettei hän enää palaa sairaalasta. Sairaalassa hän kertoi ystävälleen, että hänen miehensä on murhaaja. Poliisi kävi kuulustelemassa häntä, mutta vaimo vaikeni, koska pelkäsi, että lapset joutuvat vaikeuksiin.

Vaimo kuoli pian Vallun kuoleman jälkeen. Hän ei halunnut tulla haudatuksi samaan hautaan.

–Ennen kuolemaansa Vallu tunnusti teot kolmelle ihmiselle, mutta poliisi ei ottanut asiaa tosissaan, koska poliisin mukaan kyse oli humalaisten höpinöistä, Johansson tuhahtaa.

Sekin puhuu Johanssonin mukaan Vallun syyllisyyden puolesta, että murhapaikalla oli joka kesä kukkia, samanlaisia kuin Vallun mökin nurkalla kasvoi.

–Kun Vallu kesällä 1969 teki itsemurhan, kukkia ei ole sen jälkeen ilmestynyt paikalle.