Onko Espoossa Suomen omaperäisin joulukuusi? Valot syttyvät vain kuntopyörää polkemalla

Riikka Jokinen

Espoo saa torstaina kuntopyörän energialla toimivan joulukuusen.

Matinkylän Piispanaukiolla sijaitsevan joulukuusen valot syttyvät siis kuntopyörää polkemalla. Kolme metriä korkeaan kuuseen liitetyn kuntopyörägeneraattorin on valmistanut Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijat.

Ensimmäisen kerran Espoon joulukuusen valot syttyvät torstaina 1. joulukuuta kello 17, jolloin järjestetään avajaistilaisuus. Tilaisuudessakaupunkitekniikan keskuksen infrapalvelupäällikkö Toni Korjuspitää puheenja polkaiseehenkilökohtaisesti valot kuuseen.

Jatkossa kuntopyörän selkään voi hypätä kuka tahansa.

– Kuntopyörään on kiinnitetty auton laturi ja akut, joten se toimii kahdella tapaa: kun pyörää polkee, akut latautuvat, ja kuusi voi pysyä valaistuna jopa tunteja polkemisen jälkeen varastoituneen energian ansiosta.

– Toisaalta polkeminen tuottaa kuuseen energiaa myös välittömästi polkemisen hetkellä, kertoo kuusiprojektista kaupunkitekniikan keskuksessa vastaava ympäristömuotoilija Niko Riepponen

Polkemisen lisäksi espoolaiset voivat myös koristella kuusta tuomalla sen oksille omia joulukoristeita.

Espoon kaupunki kuitenkin toivoo, ettei koristeista irtoisi pieniä muoviosia, sillä ne voivat päätyä pikkulintujen tai -oravien vatsaan.

Espoon ekokuusi pysyy paikoillaan joulun ajan, ja se päättää samalla Espoon vihervuoden.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut