Espoo lakkauttaa hyvin toimineen autistilasten ryhmän – "Epäonnistuneet integraatiokokeilut romahduttaneet perheitä"

VARHAISKASVATUS Autististen lasten vanhemmat ovat järkyttyneitä hyvin toimineen yksikön alasajosta.

Mika-Erik Walls on voinut jättää tyttärensä Idan turvallisin mielin hoitoon autistien erityisryhmään Lakelassa. Ryhmä toimii vanhassa puutalossa. Katja Riihola

Katja Riihola

Espoo lakkauttaa viimeisen erityisryhmänsä, Lakelassa toimivan autistien ryhmän ensi syksynä. Ryhmäkoko tuplataan ja mukaan otetaan lapsia, joilla ei ole erityisen tuen tarvetta.

Integraatio-ryhmässä sattui päivittäin tapaturmia ja vaaratilanteita.”

Lakelan autistien vanhemmat ovat tyrmistyneitä yksikön alasajosta. Mika-Erik Walls kertoo, että monella perheellä on jo entuudestaan huonoja kokemuksia integroiduista ryhmistä: Epäonnistuneet ryhmäintegraatiokokeilut ovat romahduttaneet perheet ja jaksamisen. Usein toinen vanhemmista on ajautunut omaishoitajuuteen ja pois työelämästä.

– Integraatioryhmässä sattui päivittäin tapaturmia ja vaaratilanteita. Jouduimme usein lähtemään kesken työpäivän päiväkodille, Walls kertoo.

Lakelasta perheellä on yksinomaan myönteisiä kokemuksia. Walls kiittelee henkilökunnan osaamista ja ihmettelee, ettei kaupunki arvosta yksikköön kertynyttä asiantuntemusta. Ryhmässä on kuusi lasta ja kuusi aikuista.

– Täällä Ida on kehittynyt vuodessa aivan huikeasti.

Vanhemmat ovat jättäneet kaupungille vetoomuksen erityisryhmän toiminnan säilyttämiseksi.

Varhaiskasvatuksen johtajan Titta Tossavaisen mukaan kaupunki ei kohtele tällä hetkellä lapsia tasapuolisesti. Espoossa on noin 40 autistista lasta, joista suurin osa on jo integroiduissa ryhmissä.

– Onhan tämä ollut kallistakin. Ei sitä voi kieltää. Muutoksella mahdollistamme tuen järjestämisen yhä useammalle autistiselle lapselle, Tossavainen toteaa.

Espoossa uskotaan niin kutsuttuun inklusiiviseen varhaiskasvatukseen.

– Nykytiedon mukaan autismikirjon lapset hyötyvät pienryhmistä, jolloin he saavat myönteisiä vaikutteita muilta lapsilta aikuisen ohjauksessa, Tossavainen kertoo.

Wallsin mukaan vaikeasti autististen lasten integraatio ei toimi ilman henkilökohtaista avustajaa. Walls muistuttaa, että ryhmään päästäkseen lapsella on täytynyt olla vaikean autismin eli lapsuusiän autismin diagnoosi. Lisäksi monella erityisryhmän lapsella on kehitysvammadiagnoosi.

Tossavaisen mukaan Lakelaan ei ole keskitetty kaikkein vaikeimpia autisteja.

Wallsin mukaan Espoo epäonnistui myös tiedottamisessa. Tiedote lähetettiin reissuvihon välissä viikko ennen infotilaisuutta.

– On surullista, että Espoo hakee säästöjä heikoimmassa asemassa olevien lasten kustannuksella inkluusion varjolla, Walls summaa.

Oppimiskeskus menee verkkoon

Lakelan oppimiskeskus perustettiin kymmenisen vuotta sitten. Tavoite oli, että erityisryhmän kasvatusammattilaiset pystyisivät tuottamaan ja levittämään autismiosaamista kaikkiin päiväkoteihin.

Varhaiskasvatuksen johtajan Titta Tossavaisen mukaan mallia ei saatu toimimaan ja osaamisen jalkauttamisessa epäonnistuttiin.

Mika-Erik Wallsin mukaan yksikkö onnistui kehittämään Hyksin kanssa toimivia kuntoutusmenetelmiä, oppaita ja julkaisuja.

Oppimiskeskustoiminta aiotaan viedä verkkoon.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut